Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 6 mahallede ilan edilen yasak sürerken, 2016 yılında “acele kamulaştırma” kararı alınan 6 bin 292 parseldeki 6 mahalle yıkıldı.

CEZAEVİNDE KULLANILAN MİMARİ PLANINA BENZİYOR 
Sur'daki parsellerin neredeyse yüzde 82’sine denk gelen alanda yıkım bir yandan devam ederken bir yandan da yeniden yapılan evlerin mimarisi dikkat çekti. Surlara yakın yerde inşa edilen evlerin kapılarının tek avluya çıkması ve etraflarının tamamen kapalı olması cezaevinde kullanılan mimari planına benzetildi.

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman Mezopotamya Ajansı'na verdiği röportajda yıkılan mahallelerde yapılan yeni yapıların cezaevi kompleksine benzediğini söyledi.

46 HEKTARLIK ALANDA YIKIM GERÇEKLEŞTİ
Çatışmalı sürecin sonlanmasının ardından bölgede inlemelerde bulunduklarını belirten Kahraman, hazırladıkları raporlara göre yaklaşık 46 hektarlık alanda yıkım gerçekleştiğini söyledi. Bunun yanında 89 tane tescilli yapının zarar gördüğünü aktaran Kahraman, birçok yapının ya yol çalışmasında ya "güvenlik" gerekçesiyle ya iş makinalarının geçiş güzergahı olması nedeniyle yıkıldığını ifade etti.

Şu an girişlere izin verilmeyen bölgelerde 49 tescilli yapının restorasyon çalışmasının devam ettiğini kaydeden Kahraman, "Bunların çalışmaları yaklaşık 1 yıl önce başladı. O konuda da aslında geç kalındı" dedi.

NE SİVİL NE GELENEKSEL
Yeni yapıların ne sivil mimariye ne de geleneksel yapılara uygun inşa edilmediğine dikkati çeken ve yapıların cezaevi kompleksine benzediğini söyleyen Kahraman, daha önce hazırlanan Suriçi Koruma Amaçlı İmar Planı'na da uyulmadığının altını çizdi.

Kahraman, yeni yapıların birçoğunun cezaevini andırdığını vurgulayarak, "Bir avlu ve avlunun etrafında dizilmiş evler. Geleneksel evlerde ya da özgün sivil mimari örneklerden bahsettiğimizde mahremiyet kavramından da bahsetmeliyiz. Şu anda burada bir avlunun etrafında dizilmiş 8-10 tane evden hepsinin penceresi o avunun içerisine bakıyor. O sivil mimaride mahremiyetin de ortadan kaldırıldığını görüyoruz" diye kaydetti.

6 MAHALLEYE GİRİŞ YASAK
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesi, dünya tarihinin en uzun süreli sokağa çıkma yasağına tanıklık ediyor.

2 Aralık 2015'ten bu yana etrafı demir bariyerlerle çevrili 6 mahalleye girişlere izin verilmiyor. Yine son yasağın kaldırıldığına dair de şimdiye kadar ne Valilik ne de Kaymakamlık tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.