Toplumsal Haber Merkezi





Türkiye'nin Suriye'ye düzenlediği askeri operasyon, ABD'nin bu operasyona yaklaşımı ve Rusya ile Soçi'de imzalanan Suriye mutabakatı tartışılmaya devam ediyor.


Yapılan değerlendirmelerin çoğu Suriye'deki mevcut durumdan çok uzağa düşüyor ve ertesi gün sahadaki gelişmeler bu değerlendirmeleri zaten yalanlıyor. Hal böyleyken medyadaki ve sosyal medyadaki kaos gün geçtikçe derinleşiyor.





Bu tipte değerlendirmelerden biri de Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Hasan Ünal'dan geldi. Ünal Twitter hesabından yaptığı yorumda, Türkiye'nin harekatı ve ardından gelen Soçi Mutabakatı'nın ABD ve ortaklarının planlarını ve psikolojisini bozduğunu iddia etti.


Aslında ABD'nin Suriye'den topyekun çekilebileceğini ancak Türkiye'nin bu noktada ABD'nin planlarını bozduğunu ileri süren Ünal, "ABD Suriye'den toptan çekilebilirdi ancak Şam ile uzlaşmayacağımızı ve SR'yi federalleşmeye zorlayacağımızı anlayınca geri gelip petrol bölgesini PYD için tuttular" dedi.


'TÜRKİYE'Yİ DAHA DA FAZLA GÖRMEZDEN GELEMEZLERDİ'
Gazeteci kimliğiyle yaptığı çalışmalar ve Suriye'deki cihatçı işgalin başladığı tarihten beri bölgeye dair yaptığı kritik analizlerle tanınan Orta Doğu uzmanı Ali Örnek'ten Ünal'ın yorumuna itiraz geldi. Ünal'ın açıklamasını alıntılayarak, sürece dair değerlendirmelerini aktaran Örnek, "Bana kalırsa ABD, ‘Barış Pınarı’ ile Türkiye’nin yeniden Suriye’deki baş vekil güç olmaya çalıştığını biliyordu. Türkiye’ye alan açtılar zira 2014’te Obama’nın 'IŞiD’le mücadele' adı altında Suriye’ye açtığı ekonomik savaş istenileni vermekten uzaktı. ABD’nin ana emeli İranla mücadele, Suriye bu eksende belirleniyor. Bölgedeki en büyük askeri güce sahip ve İran’a karşı rahatlıkla kullanılabilecek cihatçı güçlere hamilik eden NATO müttefiklerin Türkiye’yi daha fazla görmezden gelemeyecekleri aşikardı" dedi.








TÜRKİYE ABD'NİN PLANINA GÖZ KIRPTI

"Türkiye’nin Suriye’de meşru bir terörle mücadele faaliyeti yürüttüğünü ve bunu Şam’la anlaşarak taçlandırabileceğini sananların, önce Zeytin Dalı ve şimdi de Barış Pınarı’nı salt bir terörle mücadele olarak görürken dayanağı ne gerçekten merak ediyorum" diyen Ali Örnek, Dışışleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bir ay önce “Askerimizi ancak siyasi çözüm sağlanırsa çekeriz” dediğini ve buradaki 'siyasi' çözümden kastın Beşar Esad'ın istifa etmesi olduğunu belirtti ve "Bu açıklama ABD’nin planına da bir göz kırpmaydı" ifadelerini kullandı.






https://twitter.com/ornekali/status/1190993447727091714?s=20







MESELE YENİDEN EL GÜÇLENDİRMEK
"Yani Erdoğan ve kurmayları, 'terörle mücadele' adı altında Suriye’de el güçlendirmeye çalışıyor" yorumunu yapan Ali Örnek, ABD'nin konumuna
“aa ABD baktı ki Erdoğan’ın Şam'la anlaşacağı yok, askerini geri yolladı” gibi bir yaklaşımla bakmanını yanlış olacağını belirtti ve "ABD bu kadar toy mu, Erdoğan’ın yapmaya çalıştığını göremiyor mu?" diye de sordu.

















Ali Örnek, "Ez cümle" diyerek değerlendirmesini "Erdoğan hata yapmıyor, bence kapasitesine göre de oldukça iyi oynuyor, hata yapan sizsiniz" sözleriyle bitirdi.