Toplumsal Haber Merkezi

İngilizlerden aldığı talimatla gerici isyanları yönlendiren, yazdığı bildiriler işgalci uçakları tarafından Anadolu'ya dağıtılan ve sonunda vatana ihanetten idam edilen maaşlı Kuvayi Milliye düşmanı İskilipli Atıf, önceki gün Çorum’un İskilip ilçesindeki mezarı başında Atıf Derneği’nce organize edilen programla anıldı. Anmaya Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek, Atıf’ın aile yakınları katıldı. 

Bir vatan haininin devletin verdiği makamlarda oturanlar tarafından anılması haliyle yurttaşların tepkisini çekti. Sosyal medyada #İskilipliAtıfHaindir etiketiyle binlerce mesaj paylaşıldı.

MUTLAKA HESAP SORULACAK
Aynı zamanda Toplumsal'ın kalemlerinden olan İlahiyatçı Yazar Cemil Kılıç, anmaya "Türk milleti, hain için mezarı başında tören düzenleyenlerden mutlaka hesap soracaktır. İşgalcilere militanlık yapanları asla unutmayacağız" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise Çorum Valiliği'nin paylaşımı üzerinden skandala tepki gösterdi ve "Cumhuriyet düşmanlarının anıldığı bir Türkiye... Cumhuriyet ne halde..." diyerek isyan etti. 

'ŞAPKADAN' DEĞİL VATANA İHANETTEN ASILDI
Tarihçi Yazar Sinan Meydan, anmaya koşan devlet yetkililerine "Vatan hainini anmaya utanmıyor musunuz" diye seslendi. Meydan "İskilipli Atıf, şapka karşıtı kitap yazdığı için değil; 'halkı cumhuriyete karşı isyana teşvik' etmekten ve Milli Mücadele’deki 'ihanet bildirilerinden' dolayı, 'anayasayı tağyir' suçuyla 'vatana ihanetten' asıldı" ifadelerini kullandı.

Yine Tarihçi Yazar Naim Babüroğlu ise İskilipli Atıf'ı maaşa bağlayan işgalcilerin hedeflediği 'yeni Türkiye' haritasını paylaşarak "Ankara'yı da işgal edeceklerdi. Vatandan başka sevgili bilmeyen o kahraman kuşak M.Kemal Paşa'nın liderliğinde vatanın şerefini korudu. İskilipli Atıf kazansaydı Anadolu'da Türk Bayrağı olmayacaktı. Kimi anıyorsunuz" diyerek anmaya isyan etti.

İHANETTE SINIR TANIMAYAN BİR YOBAZ...
İskilipli Atıf’ın başkanlığını yaptığı Teali İslam Cemiyeti, 26 Eylül 1919’da yayımladığı Milli Mücadele karşıtı bildiri, Kuvayı Milliyeciler için “adi eşkıya”, “kudurmuş haydutlar”, “aldanmışlar” ifadelerini kullandı. Söz konusu bildiri Yunan uçakları tarafından Anadolu’nun çeşitli yerlerine atıldı. Şapka Kanunu'na karşı isyanlarda da yine onun parmadığı olduğu belirtildi. Atıf, “Frenk Mukallitliği ve Şapka” adlı kitabın isyan bölgelerine dağıtılarak halkı isyana teşvik ettiği ve Milli Mücadele’de, başkanlığını yaptığı Teali İslam Cemiyeti’nin hazırladığı bildirilerin Yunan uçakları tarafından Anadolu’da dağıtıldığı için idam edildi.