DEVA Parti'li Av. İdris Şahin, AKP'de olduğu dönemlere ilişkin sorular karşısında gerildi. Şahin, "Biz geçmişte yanlış yaptığımız biliyoruz zaten" diyerek sorulara tepki gösterdi.

DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Eski bir AKP'li olan İdris Şahin, Erdoğan'ın Kürtlerle yakınlaşma ihtimali var mı sorusuna, "ne AKP 2005'teki AKP, ne de seçmen kitlesi -özellikle Kürt seçmen- eski seçmen. Türkiye'de çok şey değişti. Özellikle şunu ifade edebilirim ki AKP artık yorgun bir iktidar. Ve kendi gücü, kendi misyonuyla değişim ve dönüşümü sağlamaktan çok uzak. 7 Haziran'dan sonra AKP'nin elinde zincir, ayaklarında pranga oluşturacak şekilde iktidar ortakları oluştu. AKP artık kendi yasa çıkrmıyor. Bu ortağı ve dışardan destekle AKP'nin rotasını çizdiğini ifade eden Perinçek'le yol alıyor. Dolayısıyla AKP'nin Diyarbakır'da söylediklerinin karşılık bulduğunu söylemek mümkün değil." dedi.

Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı olabilmek için her yolu deneyeceğini belirten Şahin, "Milletin Erdoğan'a bir güveni vardı, ancak 2016'dan sonra Erdoğan'a güven duygusundan bahsetmek mümkün değil" dedi. 

"2016 sonundaki iklimi çok iyi değerlendirmek lazım" diyen Şahin, ülkeyi artık Olağanüstü Hal ile yönetmek isteyen bir anlayışın olduğunu vurguladı. Şahin, dün bu iklimi devam ettirebilmek amacıyla sabaha kadar torba yasayı geçirmek için uğraşıldığını ifade etti. Şahin, AKP'nin Olağanüstü Halde (OHAL) seçime gitmeyi planladığını belirtti.

"Yasaları, Anayasayı uygulamayan bir yargı düzenimiz var ama vatandaşa hoş gelsin diye reform üstüne reform müjdeleyen bir Adalet Bakanlığımız var. Avrupa fonlarını da kaybetmemek adına bir takım reformlar gündeme getiriliyor." diyen Şahin, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın mücadelesi ile gözaltılardaki sürenin 3 yıldan bir yıla indirildiğini savundu.

DİYARBAKIR VE ERZURUM KONGRELERİ CİDDİ MESAJ İÇERİYOR

"Hemen pandeminin ardından Diyarbakır ve Erzurum Kongrelerinin yapılması seçime dair ciddi bir mesaj içeriyor" diyen Şahin, AKP'nin o bölgede karın eridiği gibi eridiğini ve DEVA Partisi'nin o bölgede çok ciddi destek gördüğünü söyledi.

"Yorgun iktidar artık gündem belirleyemiyor, gündemi muhalefet bizzat sokakta belirliyor" diyen Şahin, Erdoğan'ın gittiği yerlerde 3 başlıkta konuştuğuna dikkat çekerek bunların da "Şehir hastaneleri, hayvan pazarı ve emniyet müdürlüğü hizmet binasının açılması" olduğunu söyledi. Şahin, 12 yıl Bakanlık yapmış Recep Akdağ'ın memleketi Erzurum'da hala şehir hastaneleri bitirilemişse bu hem bakanın hem AKP'nin ayıbıdır" dedi.

FETÖ'YÜ SİZ NASIL BİLMİYORDUNUZ?

15 Temmuz'un yıl dönümüne ilişkin konuşulurken Gazeteci Barış Pehlivan'ın Şahin'e yönelltiği "Ben hapse girdiğimde 20'li yaşlarda genç bir gazeteciydim, FETÖ'yü biliyordum. Siz deneyimli bir avukattınız. Ben genç bir gazeteci olarak biliyordum da siz mi bilmiyordunuz?" sorusuna ise Deva Partili Av. İdris Şahin ise özetle  "Biz geç gördük" diye yanıt verdi.

YARGININ BAĞIMSIZLIĞI

Hukukçu Ruşen Gültekin, "Şahin'in de AKP'de görevde olduğu dönemde" yargının nasıl siyasallaştığına dikkat çekerek "sizin de görevde olduğunuz süreçte bana vesayetçi deniyordu. Sen askeri savunuyorsun, vesayeti savunuyorsun diyorlardı.Darbecisin, darbe yapmaya çalışıyorsun denildi. Binlerce yargıç böyleydik. Sizlerden rica ediyorum yargının bağımsızlığını tesis edin. Ben Atatürkçü bir kökten geliyorum, siz ise muhafazak bir kökten ama bu topraklarda yaşıyoruz. Hepimiz için bunu sağlayın. Bakın siz de mağduriyet yaşamışsınız, bir FETÖ soruşturması da siz geçirmişsiniz. Beni sürgünlerle, sizi asılsız soruşturmalarla vurdu ama hiçbirimizin mağduriyet yaşamayacağı bir yargı düzeni gerekiyor." dedi. 

Şahin, bu düşüncelere katılmamanın mümkün olmadığını ifade ederek "ancak geçmişe bu kadar takılarak Sayın Pehlivan'ın özelini, Sayın Gültekin'in özelini konuşmayı doğru bulmuyorum" dedi.

PEHLİVAN'DAN SERT YANIT: BEN BUGÜNLERİ ÖNGÖRDÜĞÜM İÇİN HAPSE GİRDİM, NE ÖZELİ?

Pehlivan, Şahin'in 'özel dertler' değerlendirmesine tepki göstererek şu tepkiyi verdi:

"Ben adam öldürdüğüm için, hırsızlık yaptığım hapse girmedim. Ben 2021'in nasıl olacağını öngördüğüm için hapse girdim. Fethullahçı çeteyi öngördüğüm için, AKP'nin hukuksuzluklarını öngördüğümüz için hapse girdik. Sizin yanlışlarınızı söylediğimiz için hapse girdik. Bu Barış Pehlivan'ın, Ruşen Gültekin'in özeli değildir.Bunu göremeyip,'Ya siz özelinizi anlatıyorsunuz' diye adlandırdıysanız bu süreçten hiçbir şey anlamamışsınız. Siz yarın iktidara geldiğinizde benzer dertlerini anlatanları özelini anlatıyor olarak değerlendirirsiniz."

D. Havin Güngör