Toplumsal Haber Merkezi

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) paylaştığı ve 117 ülkeden 600'den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon belge, vergi cennetleri sisteminin nasıl çalıştığını hiç olmadığı kadar açık bir şekilde gözler önüne seriyor. 

Pandora Papers'ta Türkiye'den 220'den fazla isim yer alıyor. Bu isimler arasında Türkiye'nin yeni zenginlerinden köklü holding sahiplerine iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin yanı sıra sanat ve spor dünyasından ünlü simalar bulunuyor. Bunlardan biri de yandaş Ilıcak ailesinin sahibi olduğu, Erdoğan'ın sarayını da inşa eden Rönesans Holding. Holdingin sahibi Ayşe Ilıcak, 210 milyon doları bu yolla Britanya Virjin Adaları'na kaçırmış...

Belgelerin yayınlanmaya başlamasıyla yurttaşlardan tepkiler gelmesi de bir oldu. Gazeteci Yazar Zafer Arapkirli, "ŞÖYLE OLMUŞ (Şeye anlatır gibi)" diyerek yapılan vergi kaçakçılığını özetledi:

Biz vergi ödemişiz.

Devletimiz, "hatırlı" müteahhite saray, şehir hastanesi vs. yaptırmış.

Milyarlarca TL para ödemiş.

O da, kazancını "off shore"a aktarmış.

Yani, vergi ödememek için servet kaçırmış.

Vergi kaçınca, hazine zarar etmiş.

BİLİNMEYEN BİR YERE 105 MİLYON DOLAR BAĞIŞ
Arapkirli'ye yanıt veren Gazeteci Yazar Fatih Yaşlı ise "dahası var: 2015 yılında, 'off shore'a aktarılan paranın 105 milyon doları, bilinmeyen bir yere 'bağış' olarak gitmiş. acaba nereye?" diye sordu.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMALILAR
"Yurtdışına 'off shore' ya da başka yolla servet kaçıran (ki 3-5 kuruş değil, 3-5 trilyondan söz ediyoruz) bu ülkeden sadece parasını değil, ödemesi gereken vergiyi de kaçırmıştır" değerlendirmesini yapan Zafer Arapkirli, bu vergi kaçakçıları için "Vatandaşlıktan çıkarılmalı ya da kamudan hizmet (ya da ihale) alması engellenmelidir" ifadelerini kullandı.

DEVLETİ YÖNETENLER DE AYNI YÖNTEMİ KULLANMIŞ
Pandora Belgeleri'nin iki utanç verici gerçeğe ışık tuttuğunu söyleyen Arapkirli, "1. Kapitalizm, her türlü ayıplı-kirli para hareketini uluslararası (ve tabii ulusal) düzlemde yasal hale getirerek önünü açmış. 2. Devlet yönetenler, sadece bu işlere 'yeşil ışık' yakmakla kalmayıp kendileri de aynı yöntemi kullanmış" değerlendirmesini yaptı.