Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in, Muş ve ilçelerinde kadına yönelik katliam, şiddet, taciz, tecavüz verilerine dair verdiği 5 soru önergesine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıt verildi.

Bakanlık, son 5 yılda erkekler tarafından kaç kadının katledildiği, ilçelerde intihar iddiasıyla yaşamını yitiren kadın sayısı, ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Sosyal Hizmetler Vakfı’na başvuru yapan kadın sayısı ve kaçının şiddete uğradığı, ilçelerde kadına yönelik şiddet, taciz, istismar ve cinayet vakalarında artış yaşanıp, yaşanmadığı ve ne gibi çalışmalar yapıldığı sorularını yanıtsız bıraktı.

Bakanlık yanıtında, kadına yönelik çalışmalar, KADES uygulaması, yapılan sosyal yardımlar anlatılırken, Muş’un Malazgirt, Hasköy, Bulanık, Korkut ve Varto ilçelerindeki kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve istismar verileri paylaşılmadı. Bakanlık cevabında, “şiddet, istismar, taciz ve cinayet vakalarının yıllara göre değişkenlik gösterdiği ve düzenli bir artış olmadığı” aktarıldı.

ÇOK SAYIDA KADIN SOSYAL YARDIMA BAŞVURMAK ZORUNDA KALDI
Bakanlık yanıtında ayrıca, son 5 yılda Malazgirt ilçesinde 173, Hasköy’de 32, Bulanık’ta 233, Korkut ilçesinde 44, Varto’da 251 kadının Sosyal Hizmet Merkezi’ne (SHM) yardım başvurusunda bulunduğu belirtildi.