Toplumsal Haber Merkezi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği “derhal tahliye” kararının ardından, kararın bağlayıcı olup olmadığı tartışması başlatılmıştı. AKP eliyle başlatılan bu tartışma, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "AİHM şu anda böyle bir teröristi savunmanın arkasında olduğunu bilmelidir" demesi ve bu kararın siyasi bir karar olduğunu, dolayısıyla da kendilerini bağlamadığını söylemesiyle alevlenmişti.

Konuya ilişkin uzman birçok hukukçudan yorumlar geldi, gelmeye de devam ediyor. Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun değerlendirmesi ise oldukça dikkat çekici. "Yurttaş ve aydın tarihsel sorumluluğu ile çağrı" ifadeleriyle yorumunu paylaşan Eminağaoğlu, iki madde halinde "İHAM'ın Demirtaş kararına uyulması zorunlu. İHAM'ın da terör örgütü dediği PKK'ya, bu kararlarla bağlı olan HDP ve Demirtaş'ın da terör örgütü demesi zorunlu" dedi. Aksi halde AİHM'in bu durumu kapatma nedeni saydığının tartışmasız olduğunu belirten Eminağaoğlu "Biri diğerine bağlı değil ancak hukuk ve demokrasi için ikisi de olmazsa olmaz..." değerlendirmesini yaptı. toplumsal.com.tr'den alınmıştır.

BU İKİ MADDE BİRBİRİNE BAĞLI MI?
Hukukçu Eminağaoğlu, bir takipçisinden gelen "ikisi birbirine bağlı mı peki" sorusuna ise "İlki elbette ikincisine bağlı değil. İlkini yapalım. Nasıl ki AKP/Erdoğan'dan İHAM kararına uymasını istiyoruz. Halkı temsil eden HDP/Demirtaş'tan da PKK açıklamasını isteyelim. İHAM'ın terör örgütü dediği PKK için açıklama yapılmazsa İHAM. Batasuna/İspanya kararını bilelim" diye yanıt verdi.

Eminağaoğlu, gerçeklerin halka tüm çıplaklığı ile ve her yönden gösterilmesi gerektiğini vurguladı.