Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkan Vekili İsmail Kahraman, iktidarın anayasa çalışmalarını hatırlatarak, “yeni anayasanın dindar bir anayasa olması gerektiğini” savundu ve ”Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır. Milletin isteği halinde değiştirilebilir” dedi. Kahraman, 2016’da da laikliğin yeni anayasada olmaması gerektiğini söylemişti.

Kahraman, Birlik Vakfı’nın genel merkezinde “Yeni Anayasa ve Öze Dönüş” konulu konferans verdi. Kahraman, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis’in 27’nci Dönem 5’inci Yasama Yılı’nın açılışı dolayısıyla TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerine hitabında, 2023’te yeni bir anayasaya kavuşulacağını ifade ettiğini vurguladı.

Erdoğan’ın başkanlığında bir çalışmanın sürdürüldüğünü dile getiren Kahraman, “Milli, yerli ve her zaman değişmesi icap etmeyen, sık sık değişiyor çünkü anayasa, bir metin ortaya koyma çalışması var. Anayasa, kanunların bağlı olduğu, aykırı olmaması gereken bir metin. Bu metnin esasları teferruata girmeden, yumuşak anayasa denilen tarzda bir anayasa çalışması olursa ve kabul edilirse memnun kalacağımı ifade etmek isterim” dedi.

İsmail Kahraman, anayasaların kısa ve öz olması gerektiğini ifade ederek, anayasanın çok maddeli olmasının yanlış olduğunu, bunun kalıplaşmaya sebep olup gelişmeyi önlediğini iddia etti.

Laikliğin, çok üzerinde durulan bir konu olduğuna da işaret eden Kahraman, “Laiklik dünya anayasalarında beş anayasada ilke olarak var. 195 ülkenin beş tanesinde laiklik ilke olarak geçiyor. Yalnızca Fransa’da din yok manasında kullanılıyor, diğerlerinde dine karşı oluş yok. Dinle barışık bir anayasa hepsinde var” dedi.

Kalkınma için istikrarın şart olduğunu, parlamenter sistemde ise bunun bulunmadığını aktaran Kahraman, yeni anayasanın da 1924, 1961, 1982 gibi “dindar bir anayasa” olması gerektiğini söyledi. Kahraman, “Bütün bu anayasalarda din vardır, din dersleri vardır, Diyanet İşleri Başkanlığı vardır, din görevlileri maaşını devletten almaktadır. Dini bayramlar, resmi tatil günleridir. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın üyelerinden birisidir. Hatta İSEDAK’ın başkanı Cumhurbaşkanımızdır. İçinde olduğumuz çevrenin dışındaymış gibi davranmak çok yanlıştır” diye konuştu.