Cumhuriyet Kadınlar Derneği’nin (CKD), Afganistan’da yaşananlarla ilgili “Bağımsızlık, gerçek uygarlığa kavuşmanın ön şartıdır. Afganistan'da olan budur. Taliban'ın şeriat rejimiyle yönetecek olması bu gerçeği değiştirmiyor” açıklaması yapmış ve açıklama tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Haber spikeri Gülgün Feyman da, Afganistan'la ilgili olarak Taliban yönetimine destek anlamına geldiğini belirttiği Cumhuriyet Kadınları Derneği açıklaması nedeniyle dernekten istifa etmişti.

'SAHTE ATATÜRKÇÜLERİN MASKERİNİ İNDİRİYORUZ'
CKD’den yeni bir açıklama daha geldi. CKD’yi Atatürkçü olmamakla suçlayan açıklamalara karşı, CKD Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, Aydınlık gazetesinden yanıt verdi.

Derneğin Genel Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Oygür, “Biz antiemperyalist ve Atatürkçü bir derneğiz; Cumhuriyet Kadınlarıyız. Kumda oynamıyoruz, papatya falı bakmıyoruz. Sahte ‘Atatürkçülerin’, sahte ‘Cumhuriyetçilerin’ maskelerini indirmek görevimiz var, korkmuyoruz. Serinkanlılığımızı, birliğimizi, tarihsel gerçekçi bakış açımızı koruyoruz. Sorumluluğumuzu biliyoruz ve ona uygun davranıyoruz. Kendimize ve örgütümüze güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

'TALİBAN VE ŞERİAT KARŞITLIĞINA SAPLANIP...'
“Atatürk Devrimlerini koruma ve savunma görevimizin başındayız” başlığıyla yapılan açıklamada, “Bağımsız Afganistan” açıklamasının Taliban’ın şeriat yönetimine övgü olmadığını söyleyen Oygür, “Olgulara duygusal bakmak, bilimden kaçmaktır. Tarihsel ve gerçekçi bakış açımızla Taliban’ı Afganistan’da Amerika’nın karşısındaki fiili hâkim güç olarak görmek dışında bir yol yoktur. Taliban ve şeriat karşıtlığına saplanıp, ABD’yi Afganistan’dan kovan gücün Taliban ve ona destek veren halk kesimleri olduğu gerçeğini görmezden gelmek bilime aykırıdır. Biz ‘En hakiki mürşit ilimdir, fendir’ diyenlerdeniz” ifadelerini kullandı.

'EMPERYALİZMİN YENİLGİSİNİ HAZMEDEMİYORLAR'
Afgan halkına mücadelesinde destek olmanın tarihsel bir sorumluluk olduğunu savunan Oygür “Şeriatla yönetilecek bile olsa Afgan halkı laikliğe bugün, dünden daha yakındır, çünkü her türlü belanın kaynağı olan emperyalizmi ülkesinden kovmuştur” şeklinde konuştu.

Oygür açıklamanın devamında şunları söyledi: 

“Hayatlarında Amerikan hegemonyasının dışında bir dünya tanımamış, öyle veya böyle bu hegemonyaya teslim olmuş, hatta göbekten bağlanmış kişilerin; kendine güvenden yoksun, milletine güvenden yoksun, kibirli ve hakaretamiz tavırlarla Derneğimiz hakkında yürüttükleri lincin nedenini çok iyi biliyoruz.

Sırtlarını dayadıkları emperyalist gücün dünya çapındaki yenilgisini hazmedemiyorlar. Efendilerinin kaleleri düştükçe onların da maskeleri düşüyor birer birer.

Açıklamamız sonrasında aramızdan ayrılan, Atatürk’e derin bağlılıklarını bildiğimiz arkadaşlarımıza kirli linç kampanyasına kapılmamalarını salık veriyoruz. Onları, ‘Mustafa Kemal Atatürk bugün aramızda olsaydı Afganistan’daki gelişmeleri nasıl değerlendirirdi?’ sorusuna cevap aramaya davet ediyoruz. O’nun fikirlerini bir kez daha incelemelerini ve kararlarını buna göre vermelerini istiyoruz.”