Toplumsal Haber Merkezi

19 yaşındaki Umut Gündüz'ün ölümüne yol açan alkollü sürücü, "uzun tutukluluk" iddiasıyla serbest bırakıldı. Umut, geçtiğimiz yıl 15 Temmuz günü bir trafik kazasında yaşamını yitirmişti.

Karar, UYAP’a (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) işlenmediği için Umut’un ailesi zanlının serbest kaldığını iki hafta sonra öğrendi. Savcılık, kararın UYAP’a sehven işlenmediği açıklaması yaptı. Aile için büyük bir yıkım anlamına gelen bu kararın öğrenildikten sonra, zanlının yeniden tutuklanması için yapılan başvuru reddedildi. Olayın üzerinden 7 ay gibi bir süre geçmesine ve bilirkişi raporu hazırlanmış olmasına rağmen dava henüz görülmeye başlamadı. Savcılık, emniyet birimlerinden talep edilen bilgilerin savcılığa ulaşmasından sonra iddianamenin hazırlanıp dava sürecinin başlatılacağını bildirdi.

BENZER DAVALAR İÇİN DE EMSAL TEŞKİL EDECEK
Umut'un ailesi, sürecin başından beri yanlarında olan dostlarıyla birlikte mücadelesini sürdürüyor. Ailenin ve Umut’un dostlarının hedefi, zanlının ikinci dereceden cinayetle, yani önceden planlanmamış kasıtlı öldürme suçlamasıyla yargılanarak bu suçun gerektirdiği üst sınırdan cezalandırılması. Böyle bir karar verilmesi durumunda benzer davalar için de emsal teşkil edeceği düşünülüyor.

DİĞER BİSİKLETÇİ AİLELERİYLE DE DAYANIŞIYORLAR
Umut için adalet mücadelesinin bir diğer yönü, benzer cinayetlere kurban giden bisikletçilerin aileleri arasında dayanışmayı güçlendirmek. Umut’un amcası Hakan Gündüz’ün verdiği bilgiye göre aile İzmir’in Çiğli ilçesinde ters yönden gelen bir kamyonun altında kalarak hayatını kaybeden Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep Aslan ve Samsun Bafra’da uyuşturucu kullandığı tespit edilen bir motosikletlinin çarpması sonucu hayatını kaybeden 17 yaşındaki Nuri Can Beyazpınar’ın davalarını da duruşmalara bizzat katılarak takip ediyor.

BİSİKLETÇİLER DAYANIŞMA İÇİN ZOOM’DA BULUŞUYOR
Sanığın tutuksuz yargılandığı Nuri Can davasının ikinci duruşması bugün görülüyor. Bisikletli Yaşam Platformu’nun davaya ilişkin yaptığı açıklamada son iki yılda 270 bisikletçinin trafikte hayatını kaybettiği belirtildi. Ölümlerin durdurulması için alınması gereken önlemler hatırlatıldı. Açıklamada yarın Bafra adliyesinde gerçekleşecek üçüncü duruşma sırasında Bisikletli Yaşam Platformu üyelerinin iki saat boyunca Zoom bağlantısıyla canlı yayında buluşacakları bildirildi.