NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 6-7 Nisan'da yapılan Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Çin'in Rusya'nın saldırgan tavrını kınamaktan kaçındığını belirterek, Pekin'in politikalarına karşı demokrasilerin güvenliğinin korunması gerektiğine dikkat çekmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, düzenlediği basın toplantıısında Stoltenberg'in Çin'e yönelik ifadelerine cevap verdi. Licien açıklamasında, "Kuzey Atlantik bölgesinin askeri örgütlenmesi NATO, son yıllarda gücünü göstermek ve gerilim yaratmak için Asya-Pasifik bölgesine yönelmeye başladı. NATO bir süredir sınır aşırı girişimlerde bulunuyor ve yeni bir Soğuk Savaş cepheleşmesi yaratmak için yaygara koparıyor" ifadelerini kullandı.

Karar'da yer alan habere göre; Cao, NATO'nun Soğuk Savaş'ın ortaya çıkardığı bir örgüt olarak uzun zamandır bloklar arası cepheleşmeye hizmet ettiğini ve bir ülkenin hegemonyasının aracı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Kuzey Atlantik bölgesinin askeri örgütlenmesi NATO, son yıllarda gücünü göstermek ve gerilim yaratmak için Asya-Pasifik bölgesine yönelmeye başladı. NATO bir süredir sınır aşırı girişimlerde bulunuyor ve yeni bir Soğuk Savaş cepheleşmesi yaratmak için yaygara koparıyor."

Çin'in barışçı kalkınma yolunu izleyen bir ülke olduğunu, kalkınmasının başka ülkelere tehdit değil fırsatlar sunduğunu vurgulayan Cao, şu değerlendirmede bulundu:

"NATO, dezenformasyon yaymayı ve Çin'i hedef alan kışkırtıcı yorumları derhal bırakmalı, ideolojik çizgideki cepheleşmeyi terk etmeli. Avrupa'yı istikrarsızlaştıran NATO, Asya'yı ve dünyayı da istikrarsızlaştırma çabasına son vermeli."