Terör örgütü Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Türkiye dost ve kardeş bir ülkedir, çok derin ilişki ve bağımlılık içerisindeyiz” dedi. Sözcü, aynı zamanda, "Dostlarımız olan Türkiye ve Katar teknik ekibi havaalanındaki çalışmaları devam ediyor ve çok ilerlemiş durumdalar” ifadesini kullandı.

Kontrolün Taliban’a geçmesinin ardından henüz yeni hükümetin kurulmadığı Afganistan’da Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) verdiği özel röportajda, Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ülkedeki yeni yönetimin esaslarına değinen Mücahid, “İslam usulü ve prensibine uygun olacak şekilde güçlü bir nizam ve topluma karşı sorumluluğu yerine getirebilmelidir. Sorumluluk sahibi olmalı, İslam dini ve Şeriat esaslarına dayalı olacak” dedi.

Kadın haklarının korunmasına yönelik soruyu yanıtlayan Mücahid, “Kadın hakları İslam dinindeki yerine göre özen gösterilecek ve himaye edilecektir. Kadın hakları sembolik olmayacak. Yani bazı kadınlar bazı imtiyaza sahip olup bazıları yoksun kalmayacak, böyle bir eşitsizlik söz konusu olmayacaktır. İslam nizamı ve hükümetin görevi gereği kadınlar haklarına kavuşacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD dahil bütün ülkelerle ile iyi ilişki içerisinde olmaları gerektiğini söyleyen Mücahid, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Şimdiki 20 yılda ve son 40 yılda yapılan bütün savaşlar vatanımızın özgürlüğü için verilmiştir ve 20 yıl önce ABD’nin istila ettiği zaman da, özgür ve tarafsız bir ülke olabilmek için mücadele verdik ve neticede istiklalimizi elde ettik. Şimdi hiçbir devlete bağlı olarak kalmak istemeyiz, kendimiz irade sahibi olmalıyız. Ayrıca ABD dahil bütün ülkelerle ile iyi ilişki içerisinde olmalıyız. Uluslararası teamül ve usul gereği diplomatik olarak da ilişkimiz iyi olmalı. Elbette diğer ülkeler de Afganistan içişlerine karışmamalı, Afganistan'ı bir araç olarak kullanmamalı, bizlere zararı gelsin istemeyiz. Bizler de bir millet olarak söz veriyoruz uluslararası ilişkilerimizin en iyi seviyede olacağı sözünü vererek sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.”

'TÜRKİYE BİZE KARŞI İLİŞKİSİNİ İYİ TUTMALI'
Türkiye-Afganistan ilişkilerine değinen Taliban Sözcüsü, "Türkiye dost ve kardeş bir ülkedir, çok derin ilişki ve bağımlılık içerisindeyiz. Tarih boyunca dost olmuş ve böyle devam edecektir. İlişkilerimizi Türkiye ile en iyi şekilde korumak için uğraşıyoruz, aramızdaki güven tam olmalı, Türkiye'nin sahip olduğu devlet tecrübesi ile gerek hükümet yönetimi gerek İslami ve diğer ticaret ve yatırım alanlarındaki tecrübelerini değerlendirmek istiyoruz. Türkiye de bize karşı ilişkisini iyi tutmalı ve birbirimize karşı olan niyetimiz halis ve samimi olmalıdır” dedi.