Türkiye’nin iç savaşta Trablus hükümetine destek olmak için asker göndermeyi planladığı Libya’ya Suriye’de savaşan silahlı militanların gönderildiği iddiası yalanlandı. Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti, sosyal medyada yayınlanan görüntülerin ‘sahte olduğunu’ duyurdu. Bazı militanlarının ‘Türkiye’den kalkan uçaklarla Libya’ya gönderildiği’ iddia edilen Özgür Suriye Ordusu(ÖSO-yeni SMO) da görüntülerin gerçek olmadığını savundu.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde, ÖSO mensubu olduğunu bazı militanların Libya’da olduğu iddia ediliyor. Görüntülerdeki silahlı kişiler, iç savaşın diğer tarafı olan General Halife Hafter’e karşı savaşmaya geldiklerini söylüyor ancak Hafter’in adını unutarak birbirlerine soruyorlardı.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ: ZAVİYE LİMANI KAPATILABİLİR
Öte yandan, Hafter’in ordusunun Tobruk merkezli hükümet adına Trablus’a ilerleyişi sürüyor. Libya’nın devlet petrol şirketi NOC, yakındaki çatışmalar nedeniyle Trablus’a yaklaşık 40 kilometre uzaktaki Zaviye’de bulunan bir petrol rafinerisinin tahliye edilmesinin ve bu kentteki limanın kapatılmasının gözden geçirildiğini açıkladı. Şirket, El Şarara petrol sahasının da kapatılabileceğini açıkladı. Zaviye, petrol zengini ülkenin şu an işleyen en büyük rafinerisi.

HAVALİMANI MUAMMASI
Hafter güçleri, Trablus Havaalanı’na giden yolların tümünde kontrolü ele geçirdiklerini de savunuyor. Trablus yönetimiyse havaalanı çevresindeki çatışmaları doğrulamakla birlikte kontrolü kaybettikleri iddiasını yalanladı.

KIBRIS’TAN HAMLE
Türkiye’nin Libya’ya yaptığı deniz sınırı anlaşması ve iç savaşta Trablus hükümetine destek için asker gönderme planı karşısında, Tobruk hükümetinden ve Kıbrıs’tan da dikkat çekici bir diplomatik bir hamle geldi. Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Kıbrıs Rum yönetiminin Meclis Başkanı Demetris Syllouris Bingazi’de biraraya geldi. İsa “Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesinin kabul edilemez olduğunu” söylerken, Syllouris de Ankara’nın Trablus merkezli hükümetle imzaladığı Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı kınadı.