Toplumsal Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Benim listem hazır” diyen Sevda Noyan’ın bu tehditleri savurduğu “Arafta Sorular” programının sunucusu Esra Elönü ve Ülke TV’yi Basın Konseyi’ne şikayet etti.

Tanal, Haber 7 yazarı Esra Elönü’nün Ülke TV’de sunduğu “Arafta Sorular” programına konuk olan Sevda Noyan’ın, elinde oturduğu sitedeki komşularının da olduğu 50 kişilik bir ölüm listesinden bahsederek, “15 Temmuz kursağımızda kaldı, istediklerimizi yapamadık. Boş bulunduk… Yanlış anlaşılmasın, doğru anlaşılsın; bizim aile 50 kişiyi götürür. Bu konuda çok donanımlıyız maddi ve manevi olarak. Liderimizin yanındayız ve asla yedirmeyiz bu ülkede, onu söyleyeyim. Ayaklarını denk alsınlar. Bizim sitede hâlâ 3-5 var, benim listem hazır” ifadelerini kullandığını hatırlattı.
 
Sevda Noyan’ın komşularını “darbeci” olarak fişlediğini, ölüm listeleri hazırlandığını söylemesinin, hukuk ilkesinin ve demokrasinin olduğu bir ülkede kabul edilemez bir durum olduğunu söyleyen Tanal, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek” suçunun basın yayın yoluyla işlendiğine vurgu yaptı.

ELÖNÜ DE DESTEK VERMİŞTİ...
Tanal, “Söz konusu yayınla ilgili Cumhuriyet Savcılarının ve RTÜK’ün uzun süren sessizliği eleştirilirken, bir başka vahim, düşündürücü nokta ise skandal ötesi ifadelerin kullanıldığı Arafta Sorular programının sunucusu Esra Elönü’nün yayın esnasında takındığı tavırdır. Sunucu Elönü, açıklamalarıyla kan donduran konuğu Sevda Noyan’a müdahale etmek, tepki göstermek yerine gülümseyerek, ‘Ayak az kalır bence, 4 ayaklarını denk alsınlar’ ifadeleriyle konuğuna destek vermiştir” değerlendirmesini yaptı.

KONUĞUYLA 'SEVDA ABLA' DİYECEK KADAR SAMİMİ
Tanal, şöyle devam etti:

Elönü, daha önceleri de programa çıkardığı Sevda Noyan’a ‘Sevda Abla’ diye hitap ederek, konuğuyla aralarındaki samimiyeti vurgulamıştır. Elönü, skandal ötesi ifadelerin sarfedildiği an cılız şekilde de olsa Noyan’ı uyarmak, müdahale etmek ya da tepkisiz kalmak şöyle dursun, tam tersine gülümseyerek, ‘Sevda Abla’ dediği konuğunu cesaretlendirmiş, “Ayak az kalır bence, 4 ayaklarını denk alsınlar” çıkışıyla konuğunun ifadelerini onaylamış, desteklemiştir.

'AYNI SÖZLER MUHALİF BİR KANALDA SARFEDİLSEYDİ…'
Basın Meslek İlkeleri’nin 9. maddesinde “Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse “suçlu” ilan edilemez” denildiğini, Basın Meslek İlkeleri’nin 10. maddesinin de “Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez” ifadelerini içerdiğini anımsatan Tanal, şunları kaydetti:

Bu bağlamda; hukuk devletinde şayet suç işleyen biri varsa, tarafsız ve bağımsız mahkemeler önünde adil bir şekilde yargılanarak ceza verilir. “Herkes kendi adaletini sağlasın”, “Herkes suçlu olduğunu düşündüğü kişiyi kendisi cezalandırsın” şeklindeki yöntemler aşiret devleti uygulamalarıdır.
 
Hukuk kurallarının geçerli olduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde hiç kimsenin suç işleme imtiyazı yoktur. Aynı sözler iktidara yakın olmayan bir TV kanalında sarfedilmiş ve program sunucusu konuğunun sözlerini onaylar, destekler tarzda davranmış olsaydı, Cumhuriyet Savcıları anında soruşturma başlatmış, RTÜK harekete geçerek ilgili kanala ceza kesmiş olacaktı. ‘Üstünlerin hukuku’ algısı ülkemize zarar vermektedir. Hukukun üstünlüğü duygusunu yaşatmak ve hissetmek için her kurumun üzerine düşen görevleri yerine getirmesi beklenmektedir.

CHP’li Vekil Mahmut Tanal, Esra Elönü ve Ülke TV’nin meselenin dışında tutulmasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

'BASIN MESLEK İLKELERİNİ İHLALDEN HAKLARINDA GEREKEN YAPILSIN'
“Sunucu Esra Elönü ve program yaptığı Ülke TV’nin Basın Meslek İlkeleri’ni ihlal ettiği açıkça ortadadır” diyen Tanal, Basın Meslek İlkeleri’nin 4’üncü, 9’uncu, 10’uncu, 12’nci ve 13’üncü maddelerini hatırlattı. 

Tanal, söz konusu ilkeler dikkate alındığında sunucu Esra Elönü ve program yaptığı Ülke TV’nin gazeteci sorumluluğuna, basın meslek etiğine yakışmayan tarzda hareket ettiğini söyledi. Tanal, sunucu Esra Elönü ve Ülke TV hakkında Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden gereğinin yapılmasını talep etti.