CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Almanya’da yayınlanan Die Welt gazetesine bir söyleşi verdi. Kaftancıoğlu, "Erdoğan devrinin sonuna geldik diyebilir miyiz?’ sorusuna ‘Yapılacak olan ilk seçimde Erdoğan gidecek. Ancak mesele Erdoğan’ın gitmesinden ziyade Türkiye’de tam bir demokrasinin yeniden inşa edilmesi." yanıtını verdi. 

Kaftancıoğlu, seçimlerden mültecilere ve kendisi hakkında davalardan masasının arkasındaki karikatüre kadar birçok soruyu yanıtladı.

Kaftancıoğlu, ‘Erdoğan devrinin sonuna geldik diyebilir miyiz?’ sorusuna "Yapılacak olan ilk seçimde Erdoğan gidecek. Ancak mesele Erdoğan’ın gitmesinden ziyade Türkiye’de tam bir demokrasinin yeniden inşa edilmesi. Türk demokrasisi tamamen parçalanmış durumda. Gelinen durum hukukun üstünlüğünü ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi inşa etmekle alakalı" yanıtını verdi.

Kaftanıoğlu, önümüzdeki seçimlerin farklı olacağını işaret ederek, “Onun için oyun bitti. Yerel seçimlerden öncede insanlar AKP’nin kazanabileceğini söylüyordu ancak olmadı. Söylenenlerin aksine CHP belediyeleri kaybetmedi. Tersini kanıtladık” dedi.

‘AKP insanlarla temasını kaybetti’ diyen Kaftancıoğlu, ‘Erdoğan herhangi bir stratejiye sahip değil, sadece günü kurtarmaya odaklanıyor. Ekonomik kriz içindeyiz. Tüm bunlar Erdoğan ve partisinin kaybedeceğinin göstergesi. Toplumu bölerek seçmenlerini arkasında birleştirdi. Ancak 20 yıl sonra insanlar onun sözlerini tutmadığını anladı. Birbirleriyle savaşmak istemiyorlar. Kardeş olarak birlikte yaşamak istiyorlar’ diye konuştu.

Söyleşinin bir kısmı da mültecilerle ilgili Kaftancıoğlu, mültecilerin geri gönderilmesi konusunda bir zorlama olmayacağını söylerken ‘Göç ve insan hakları alanında çalışmış biri olarak mültecilerin sorunlarının transit ülkelere ödeme yaparak ve başka siyasi amaçlar uğruna kullanılmasını doğru bulmuyorum. Sığınmacılarla ilgili uluslararası görüşmeler ve anlaşmaların çok boyutlu olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Evrensel insan hakları bu görüşmelerin, anlaşmaların merkezinde olmalı. Sığınmacılar konusu salt ekonomik parametrelerle ele alınacak kadar basit bir konu değil çünkü’ dedi.