Toplumsal Haber Merkezi

Gümüşhane'de bulunan Dipsiz Göl’ün su tutmadığına ilişkin yeni gelişme üzerine değerlendirmelerde bulunan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Binlerce yılda oluşan bir doğa varlığını yok edip yapay yollarla geriye getirmeye çalıştılar. Bunun olamayacağını biliyorduk. Gölü doldurarak suçlarını örtmek istediler ancak onu da başaramadılar” yorumunda bulundu.

Gümüşhane’de deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikteki Taşköprü Yaylası'nda yer alan, kaynağı ve akarı olmayan, 12 bin yıllık olduğu bilim insanlarınca ifade edilen Dipsiz Göl, Kasım 2019’da “hazine arama” gerekçesiyle izin verilen ve dozerlerle yapılan kazı çalışması sonucu geri dönüşü olmayan bir şekilde tahrip edilmişti. Gölü eski haline döndürmeye yönelik çalışmaların sonuç vermediği, gölün su tutmadığı bilgileri kamuoyuna yansıdı.

İLGİLİ - AKP'li defineciler kurutmuştu: Yandaş medyanın 'Dipsiz Göl' yalanı

Gülizar Biçer Karaca yaşanan katliam üzerine 15.11.2019’da Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesine verilen yanıtları da hatırlatarak, yaşanan katliamın ve oluşan zararın boyutunun tahmin edilenden daha büyük olduğunu vurguladı.

'BİLGİSİZ VE BELGESİZ DİPSİZ GÖLÜ KATLETMİŞLER'
Define arama izni verilen Dipsiz Göl’de Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı iddia edilmesi üzerine, “Biz de haklı olarak böyle bir ihtimal varsa, alanın koruma statüsüne kavuşturulması için neden bir çalışma yürütmediklerini sorduk” diyen Biçer Karaca, Bakanlığın gönderdiği  “Söz konusu alanda kültür varlığı ya da define olduğuna dair herhangi bir bilgi ve belge yoktur” yanıtını bir trajedi olarak değerlendirdi.

12 bin yıllık tarihe ve doğal güzelliğe sahip bir sahanın neden katledildiğini açıklayamayan Bakanlığa tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Biçer Karaca, “Turizm şirketi sahibine kültürel varlıkları emanet ederseniz olacağı budur” yorumunda bulundu.

'RÜŞVET ŞÜPHESİ DOĞURUYOR'
Bakanlık, Karaca’nın soru önergesinde yer alan “Define araması yapılan alanının eski haline getirilebilmesi için başvurucudan ne kadar ücret alındı, bu ücret nasıl hesaplandı?” yönündeki soruya, “Masraflara ilişkin tahmini bir tutar Müze Müdürlüğü hesabına yatırılmaktadır” yanıtını verdi. Kamuda hiçbir gelir kaleminin tesadüfi olmadığına, bütün bütçelerin yazılı usul esasına tabi olduğuna atıfta bulunan Biçer Karaca, “Kamu ne zamandan beri tahmini tutarlar üzerinden tahsilat yapmaktadır? Verilen yanıt, şeffaflıktan uzak olmakla birlikte rüşvet vs. mekanizmalar yönünden de şüpheler doğuruyor” yorumunda bulundu.

'YANDAŞA TAHMİNİ HESAPLARLA TALAN ETTİRDİLER'
Bakanlığın üstü kapalı yanıtları verdiğini belirten Gülizar Biçer Karaca, “Bilim insanları yapacakları araştırma ve kazılar için çok sayıda izne tabi tutulurken 'define' hevesiyle yapılan başvuruya hangi kriterlere göre izin verildi? Dipsiz Göl'ü yok eden bir çalışmaya göz yummuşlardır. Verdikleri yanıtta da 'Alanda kültür varlığı ve define olduğuna dair herhangi bir belge yok' diyorlar. Tahmini tutarlar, varsayımlar üzerinden Dipsiz Göl'ü yok ettiler. Gölü doldurarak suçlarının üzerini örtmeye çalıştılar ancak bunu da başaramadılar. Oluşan zarar tahmin edemeyeceğimiz kadar büyük” dedi.