CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gençlere sırtını dönen bir milletin istikbali tehdit altındadır” sözlerine; “Doğru, zaten tehdit altında istikbalimiz. Bu ülkenin gençleri senden gördüğü zulmü Cumhuriyet tarihi boyunca hiç yaşamadı, tarihin hiçbir döneminde gençler bu kadar mağdur olmadı, bu kadar ezilmedi, bu kadar işsiz kalmadı. Gençleri işsizlik girdabında boğdun, Erdoğan. Çok doğru bir söz, bir eksikle, gençlere sırtını dönen aziz milletimiz değil Recep Tayyip Erdoğan’dır” yanıtını verdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Altay, özetle şunları söyledi:

Türkiye’nin en sıcak sorunu yurt, kredi ve burs meselesi; aileler ve öğrenciler adeta bunalım geçiriyor. Türkiye’nin bu eğitim-öğretim yılı için mutlaka ve mutlaka tüm kamu misafirhanelerini, tüm kamu sosyal tesislerini öğrencilere teslim etme mecburiyeti vardır. Öğretmenevleri, hâkim evleri, polis evleri, ordu evleri… Ne varsa tümünün, yüzde 70-80 kapasitesinin derhal, barınma sorunu yaşayan öğrencilere tahsis edilmesini talep ediyoruz. Bu sorunu çözecek en doğru yol ve yöntem budur. Öğrencilerin çadırda yatmaları bir gösteri değildir, darda kalmadır, mağduriyettir. Spor Bakanı’nın şunu bilmesi lazım. Bazı öğrencilerin zaten eve çıkanı oluyor. Yurt sorunu her zaman eğitim öğretimin başladığı 5 aydan itibaren çok sıkıntılıdır. ‘Şu kadarını yerleştirdik’ konuşmayacak. Yurt sorunu yaşayan on binlerce evladımız var. Bu sorunun acilen çözülmesi lazım. Devletin bunu yapmaya hakkı yoktur.

DEVA VE GELECEK İTTİFAKTA OLACAK MI?
Altay, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. CHP’nin parlamenter sistem çalışması ve Deva ve Gelecek Partisi’nin ittifaka dahil olup olmayacağı hakkında gelen soruya Altay, şu yanıtı verdi:

Millet İttifakı, seçimlere yönelik olarak kurulmuş bir ittifak idi. Ruhu, güç ve iş birliği hala sürmektedir ama orta yerde bir seçim yoktur. Şimdi güçlendirilmiş parlamenter sisteme, birtakım partililerin bir araya gelmiş olması çok anlamlıdır. Bu istişarelerin toplumun tümünün bir demokrasi şemsiye altında güç ve iş birliği yapmalarına imkan verebilir. Millet İttifakı’ndaki parti sayısının daralması ya da genişlemesi parti yetkililer tarafından önümüzdeki gün ve aylarda netleşir. Gizli saklı kimsenin bir şey yaptığı yok. Türkiye’de iki kutup var. Demokrasiyi araç görenler var, bir de amaç görenler var biz amaç görenlerdeniz. Demokrasiyi amaç görenlerin Türkiye’nin bekasına büyük ve muhteşem katkısı olur.

Ortak aday, vallahi bilmiyorum. Ortak aday mı olur, ilk turda her parti kendi adayını mı çıkarır. Bütün bunlara kamuoyunun beklentilerini de dikkate alarak, başta Sayın Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun ve parti kurmayları ile görüşmelerinden sonra karar verilir. Biz milletin hissiyatına paralel siyaset yaparız. Milletin arzuları bizim için kıymetlidir. Çatı adayla mı, ortak adayla mı gidilir, ilk turdan sonra mı birleşilir, bu konularda siyasi partilerin değerlendirmeleri önemli ama kamuoyunun beklentilerini de dikkate almak gereklidir.