CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu CHP Sözcüsü Mimar Gökan Zeybek, bugün Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde çökme riski sebebiyle geçmişte boşaltılan, boşaltıldıktan sonra hiçbir tedbir alınmayan 5 katlı binanın aniden çökmesi sonrası değerlendirmelerde bulundu.

Zeybek, “Hükümet ne yazık ki afetler sonrasındaki sonuçlara odaklanıyor fakat sonuçlardan ziyade afetler yaşanmadan yapılması gerekenlerin düşünülmesi ve uygulanması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

“Bir mimar olarak söylüyorum; Afet yönetimi bir şehircilik meselesidir. Afet sonrası panik durumunun önlenmesi, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve görev bilincinin oluşturulması konusunda planlamaların yapılması şart" diyen Zeybek, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Geçmişte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 'İşte gördünüz bir deprem meydana geldi ve hiçbir sorunumuz yok' demişti. Oysa ki bugün Zeytinburnu ilçemizde yıkılan bina gibi İstanbul’da 40 mahallede kapısına mühür vurulmuş, evine giremeyen, eşyasını alamayan, nerede konaklayacağı bile belli olmayan hemşehrilerimiz var. Bu binaların akıbeti ne olacak? Yüksek risk taşıyan bu yapılar da nasıl ve ne şekilde yıkılacağı belli olmadan kaderine mi terkedilecek? Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan bu ve bunun gibi açıklamalar halktan yana olmayan, her hangi bir amaca hizmet etmeyen, koltuklarını korumaya çalışan iktidar sahiplerinin yapmış olduğu günü kurtaran ancak geleceğimizi kaybettiren açıklamalar. Ülkeyi yönetenlerin derhal belediyeler ve kamu kuruluşlarıyla bir araya gelerek riskin azaltılması konusunda yol haritasını oluşturması gerekir.

'VATANDAŞA HİZMET YERİNE YANDAŞI İHYA YOLUNU SEÇTİLER'

Doğan Medya Grubu ve Demirören Medya Grubu’na satışı konusunda kamu bankaları eğer 1 milyar dolar krediyi bir talimatla verebilecek kadar zenginlerse o zaman bu 1 milyar doların Türkiye’deki riskli yapılarının onarılması, güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılabilmesi için faizsiz olarak yurttaşlarımıza kredi sağlanması gerekir. Yine bunun gibi bir örnek de yandaş müteahhitlerin yaptığı kupon konutlar satılsın diye kamu bankaları eliyle 65 milyar TL’nin piyasaya sürülmesi. Eğer bu iktidar ülkesini, milletini seven, toplumun afetlere karşı tüm risklerden arınmasını kendine görev edinen bir yönetim olsaydı, bu paranın 50 Milyarını deprem riski taşıyan, güçlendirilmesi ya da ortadan kaldırılması gereken yapılara ayırırlardı ve bu sorun ortadan kalkardı. Ama onlar ne yazık ki vatandaşa hizmet yerine yandaşı ihya etme yolunu seçtiler. 

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, sözlerini tamamlarken iktidara “Biliyoruz hedefiniz sadece rant. Ama gelin şu milletin yararına bir iş yapın. Başta Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Bakırköy, Zeytinburnu, Maltepe, Kartal, Pendik gibi, yani Marmara’dan geçecek olan bir fay hattına yakın mesafede bulunan ilçelerimizde 60’lı, 70’li ve 80’li yıllarda yapılmış olan düşük kalitede ve yüksek risk taşıyan yapıların dönüştürülmesi konusunda kamunun kaynaklarını gelin bir de halktan yana harcayın. Orada halkımız var, orada fakir fukara var, verin onlara faizsiz kredileri 10 yıl vadeyle, her insan kendi evini dönüştürsün ve olası bir İstanbul depreminin yaratacağı bütün tahribatları ortadan kaldıralım" ifadeleriyle seslendi.

Zeybek, İstanbul’un bir çok ilçesinde çöken binaları bir araştırma önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. CHP'li Zeybek’in TBMM gündemine taşıdığı araştırma önergesinin metni şu şekilde:

İstanbul’da bir süredir yollar çatlamakta, binalar çökmektedir.

-İstanbul Beyoğlu Sütlüce’deki İmrahor Caddesinde bir binanın altında meydana gelen toprak kayması sonucu yıkılma tehlikesi sebebiyle boşaltılan bina 2 saat içinde yerle bir oldu.

-İstanbul Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokak'ta bir inşaatın, zeminde kayma yaratması sonucu istinat duvarının yıkılması sonrası 4 katlı bir bina çöktü.

-İstanbul Esenyurt Güzelyurt mahallesinde bulunan bir inşaatın yakınında zemin hareketlenmeleri meydana geldi. Bu nedenle bölgedeki yollarda çatlaklar oluştu. 34 bina boşaltıldı.

-İstanbul Kartal Orhantepe Mahallesi, Bankalar Caddesi Sema sokaktaki 8 katlı Yeşilyurt apartmanı çöktü. 21 vatandaşımız hayatını kaybetti.

-İstanbul Sancaktepe'de Safa mahallesinde bir çocuk oyun parkı ve basketbol sahasında derin çatlaklar oluştu. Parkın kapısı mühürlendi.

-İstanbul Avcılar Ambarlı Mahallesi Erencan Sokakta bulunan 5 katlı Çiğdem Apartmanının bodrum katındaki bir dairenin kolon ve kirişleri çatladı. Bazı iç duvarlarda ise çökme meydana geldi. Bina çökme riski nedeniyle boşaltıldı. Belediye binayı mühürledi.

-Bu listeye bugün de Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde çökme riski sebebiyle geçmişte boşaltılan, boşaltıldıktan sonra hiçbir tedbir alınmayan 5 katlı binanın aniden çökmesi eklendi.

Bu şehrin zemini 1000 yıl önce nasılsa, şimdi de aynıdır. Yapay ve insan kaynaklı müdahaleler zemin yapısını bozmuş durumdadır. Devletin anayasal görevlerinden olan sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentler kurabilmek ve yaşanabilir çevre oluşturabilmek için sağlıklı yapı ve altyapı üretiminin gerçekleştirilmesi zorunludur.

Ülkemizde sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentler kurmak için; doğal varlıkları, ekolojiyi, tarihi, kültürel ve toplumsal değerleri koruyan, yaşatan, geliştiren bir arazi kullanımı ve yerleşim politikası temelinde bütüncül bir planlama yaklaşımına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda çevreyi gözeten, dönüşüm alanlarında yaşayanların ihtiyaçlarını göz önüne alan, "insanı ve insanca yaşamı" temel hedefine koyan bir planlama süreci acil olarak başlatılmalıdır.

Bu bağlamda;

Konunun araştırılması, bütün detayları ile incelenmesi ve uygulanacak önlem ve çalışmaların belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz.