Resmi Gazete’de yayımlanan ‘500 bin dolara vatandaşlık’ güncellemesi hem halkın hem de politikacıların tepkisini çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır “Türk vatandaşlığının para karşılığında verilmesi utanç verici” dedi.

Gerçek Gündem'den Elif Ünsal'ın haberine göre Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı şartlarının güncellenmesi, Ankara’da ana gündem maddesi oldu. Güncellemeyle gelen “En az 500 bin Amerikan Doları ve karşılığı döviz tutarında mevduatı 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen kişiler vatandaş olabilecektir.” şartı ise en çok tartışılan konulardan biriydi.

'TÜRK LİRASI İBARESİNİ KALDIRMIŞLAR'
CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, Türk vatandaşlığının para karşılığı verilmesinin utanç verici olduğunu söyledi. Başarır, güncellemede yer alan maddeleri işaret ederek “Türk lirası” ifadesinin çıkarıldığına da dikkat çekti. Başarır, “Sürekli Türk lirasının kıymetinden ve öneminden bahseden iktidar bir yönetmelikten Türk lirası ibaresini kaldırıyor, bundan daha fazla utanılacak bir şey var mı?” dedi. Söz konusu durumu ise “Ancak gayriyerli, gayrimilli bir iktidar bunu yapabilir.” şeklinde yorumladı.

CHP’nin bu konuda mutlaka girişim olacağını söyleyen Başarır, “Yasal prosedüre mutlaka başvurulacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

DEMİRÖREN MAHKEMEYE VERDİ
Demirören Grubu’na “18 liradan dolar bozdurdunuz” iddiasıyla meydan okuyan Başarır, kendisini bu açıklamalar nedeniyle mahkemeye verdiklerini açıkladı. “Kendisi beni savcılığa verme hakkını kullanmış. Bu dakikadan sonra ben tarih, defter ve kod numaralarını vererek savcılıktan işlemleri talep edeceğim.” diyen Başarır “Bence çok iyi bir iş yaptı, bundan sonra benim işim daha da kolaylaştı.” açıklamasını yaptı. “Dosyaya birçok şey ekleyeceğiz” diyen Başarır “İnanın, mahkeme taleplerimizi kabul ederse çok önemli bilgilere ulaşacak.” dedi.

BAŞARIR’IN DEMİRÖREN İDDİALARI
Başarır, geçtiğimiz günlerde Demirören Holding’e bağlı 5 şirketin doları 18 liradan bozdurup 10 lira 30 kuruştan aldığını iddia etmiş, Demirören Grubu’ndan ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmıştı. Demirören Grubu, Başarır’a yanıt vererek yargı yoluna gideceklerini ancak özür dilerse mahkemeye vermeyeceklerini açıklamış ve Başarır’ı istifaya davet etmişti. Başarır ise “Özür dileyecek biri varsa o da Ziraat Bankası’ndan 750 milyon dolar kredi çekip ödemeyen şahsınızdır” diyerek Demirören Grubu’nun talebini reddetmişti.