CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla basın açıklaması yayınladı. Tanrıkulu basın açıklamasında "Temmuz ve Ağustos aylarında yaşadığımız olaylar 'barış'ın, kardeşçe, farklıkları kabul ederek yaşamanın önemini bir kez daha gösterdi" dedi.

'BARIŞ YAŞATIR, SAVAŞA HAYIR'
Basın açıklamasında Türkiye'de son 6 ayda yaşanan hak ihlallerine, kadın cinayetlerine, LGBTİ+'lara yönelik homofobik saldırılara ve Temmuz-Ağustos döneminde yaşanan ırkçı saldırılara ilişkin bilgiler paylaşan Sezgin Tanrıkulu, “Barışın ‘yaşam’a imkan tanıdığı bir ortamda, tüm felaketlerde yaşamını yitirenleri rahmetle anarak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bir kez daha sesleniyorum: barış yaşatır, savaşa hayır!” ifadelerini kullandı.

'YİNE BARIŞSIZ BİR DÜNYA BARIŞ GÜNÜ'
Basın açıklamasında AKP iktidarının saldırılara ilişkin "siyasi değil" açıklamasında bulunduğunu hatırlatan CHP'li Tanrıkulu şunları kaydetti:

Uzun zamandır olduğu gibi yine barışsız bir Dünya Barış Günü… Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de -yine- korona salgınının gölgesi altında kutlanan Barış Günü bu yıl daha da önem kazandı…

Temmuz ve Ağustos aylarında yaşadığımız olaylar “barış”ın, kardeşçe, farklıkları kabul ederek yaşamanın önemini bir kez daha gösterdi.

'IRKÇI SALDIRGANLIK ÇOK AĞIR SONUÇLAR DOĞURDU'

Başta Taliban’dan kaçan Afgan Göçmenlerin Türkiye’ye gelmesi, orman yangınları ve sel felaketleri akabinde ırkçı saldırganlık çok ağır sonuçlar doğurdu. Ekonomik kriz nedeniyle zaten diken üstünde duran Türkiye’de, ırkçı kışkırtmaların, komplo teorilerinin ortaya atılması birçok kişinin ölümü ve yaralanmasına sebep oldu. Bunda , AKP Hükümetleri döneminde sürekli devam eden ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı politikaların da etkisi fazladır. 

'NEFRET SUÇLARINA BAKMAK YETERİNCE AYDINLATICI OLACAKTIR'

Kadın cinayetleri, barışçı toplantı ve gösterilerin zor kullanılarak engellenmesi gibi “Barış Hakkı” başlığı altında ele alınacak olaylara girmeden sadece ırkçı saldırılara, farklı ırk, din, cinsel yönelimleri hedef alan nefret suçlarına bakmak bile yeterince aydınlatıcı olacaktır.

'SİYASİ DEĞİL AÇIKLAMASI YAPILDI'

21 Temmuz Günü Konya Meram İlçesinde yaklaşık 60 kişilik bir grubun saldırısı sonucu Hâkim Dal  öldü, 2 kişi ise yaralandı.

İlk saldırının Mayıs Ayında yaşanmasına karşın 30 Temmuz günü Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişi öldürüldü.

Olayın tümüyle ortada olmasına, siyasal ve toplumsal içeriğinin belli olmasına karşın yetkililer tarafından yine “siyasi değil” açıklaması yapıldı.

Saldırıyı protesto amacıyla 31 Temmuz günü HDP tarafından İstanbul Beyoğlu’nda düzenlenen eylemden sonra dağılanlara Kasımpaşa Mahallesinde ırkçı bir grup saldırdı. 

19 Temmuz günü Afyonkarahisar Sultandağı Dereçine Beldesinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kişiler Kürtçe konuştukları gerekçesiyle ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Olayda 7 kişi yaralandı.

Trans kadın Beren Ecmel, 26 Temmuz Günü İstanbul Şişli’de kimliği belirsiz bir kişinin saldırısı sonucu yüzünden yaralandı.

2 Ağustos günü Antalya Elmalı İlçesinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Kurğa ailesinin fertleri “Siz Kürtsünüz, bizim topraklarımızı terk edin” diyen ırkçı bir grubun saldırısına maruz kaldı.

Bu ve benzeri olaylara yönelik 'siyasi değil' açıklaması yapıldı…

6 AYLIK YAŞAM HAKKI İHLALLERİ

Hak temelli çalışan sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalar da Türkiye’de 2021 yılının ilk 6 ayında en az 1.540 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiğini gösteriyor. 

'BİR KEZ DAHA SESLENDİ: BARIŞ YAŞATIR, SAVAŞA HAYIR!'
Barışın ‘yaşam’a imkan tanıdığı bir ortamda, tüm felaketlerde yaşamını yitirenleri rahmetle anarak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bir kez daha sesleniyorum: barış yaşatır, savaşa hayır!”