Dün Meclis'te oylanan ve kabul gören Irak ve Suriye'ye askeri harekat yetkisini iki yıl uzatan tezkereye CHP 'hayır' oyu verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, daha önceki tezkereye 'evet' diyen partisinin bugünkü tutumuna ilişkin konuştu.

"Bu tezkeredeki taleplerin her birisinin doğru olduğunu kabul edeceksek; en az 4 tane tezkere olması gerektiği açıktır" diyen Özel, iktidar çevresinin 'Biz sınır ötesi operasyon için yetki istedik, buna karşı çıktılar' ifadelerine ilişkin, "Kocaman bir yalan" dedi.

Yetkinin 2 yıl uzatılmasının nedenini soran Özel, "Bu Meclis'in yetkili olduğu dönemin dışında bir yetki talebidir. Sandıktan kaçarken savaş dümenine mi sığınacaksınız?" diye sordu.

Tezkerede yer alan ve Türkiye'de yabancı asker bulunmasının önünü açan maddeye değinen Özel, "Bu ülkede yabancı asker bulundurmaya neden ihtiyacınız var? Bu yetkiyi size niye verelim? Siz alışıksınız İngiliz askerini davet etmeye, onları bulundurmaya" diye konuştu.

SOYLU'YA SERT ÇIKTI
Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun muhtarlara seslenerek, "Siz yıkın mahkeme kararı arkanızdan gelsin" sözlerine de sert tepki gösterdi. Özel, "Kanunsuz emir vermeye alışmış şuursuz İçişleri Bakanı dün de muhtarlara kanunsuz emir veriyor. 'Biz burada gerekli tedbirleri alırız' demek yerine, 'Yıkın kardeşim, mahkeme kararı arkadan gelsin' diyor. Beyfendi gelecekte suç işleyecekleri talimat veriyor" diye konuştu.

Bakan Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu'nun firmasının 15 TL'lik ürünü Sosyal Güvenlik Kurumu'na bin TL'ye satmasının ardından başlayan süreci hatırlatan Özel, dosyanın görüldüğü kurula Soylu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu dönemde hukuk müşavirliğini yapan ismin atandığını açıkladı.

Özel, Erdoğan'ın bugün yaptığı, "Ben nasıl geri adım attım, ben taarruzdayım" açıklamasına da tepki göstererek, "Tutmayın küçük enişteyi" dedi. Özel, Rahip Brunson, Deniz Yücel ve Büyükada davalarındaki süreci hatırlattı. Büyükelçilerin açıklmasına ilişkin de konuşan Özel,  "Büyükelçilerin böyle bir açıklama yapmasından bir memnuniyet duymayız. Ancak bu ayıbı Türkiye'ye Recep Tayyip Erdoğan yaşatmıştır. Bir delinin çukura attığı taşı 40 akıllı bürokrat zor çıkarmıştır" diye konuştu.