CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, süt iznini kullanan ve engelli olan kamu personelinin idari izinli sayılmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, 29 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan 2020/8 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle kimlere idari izin verildiğinin belirlendiğini kaydetti.

Yayımlanan genelgede, sadece 60 yaş üstü personel ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı olanların 1 Haziran’dan itibaren idari izinli sayılacağının ifade edildiğine işaret eden Kılıç, “Hamile olan, engelli olan ve süt iznini kullanan kamu çalışanı, idari izinli sayılacak personel arasında gösterilmemiştir; bu da bütün bu kamu personelini oldukça tedirgin etmiştir” dedi.

‘VERİMLİ ÇALIŞABİLMELERİ ZORLAŞTI’
Kılıç, söz konusu kamu çalışanlarının kendisine ulaşarak, “idari izinli sayılmamaları nedeniyle işe gitmek zorunda bırakılmalarının kendileri için ne kadar zor olacağını” belirtmeleri üzerine, konuyu Meclis gündemine taşımaya karar verdiğini bildirdi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunduğunu ve açıklama yaptığını anımsatan Kılıç, şunları söyledi:

Soru önergemiz ve basın açıklamamız, anlaşılan konuya hassasiyet göstermesi ve aynı zamanda bu konuda karar alması gerekenlerin dikkatini çekmiş olacak ki dün Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı imzasıyla bir karar yayımlandığını gördük. Karar bizim tam olarak istediğimizi karşılamadı ama yine de hamile kamu emekçilerinin sesinin duyulması adına memnuniyet verici bir karar oldu. Biz pandemi sürecinde bütün hamile kamu çalışanlarının idari izinli sayılmasını istemiştik, ancak kararla 24. haftadan itibaren izinli sayılmaları öngörüldü. Şimdi aynı müjdeyi engelli ve süt iznini kullanan kamu emekçileri de AKP iktidarından bekliyor. Çünkü bunu istemek onların bir hakkıdır. Neden hakkıdır? Çünkü ülkemizde birçok kamu kurumu, engelli personelin rahatça çalışabilmesi için uygun koşulları taşımamaktadır. Böyle bir pandemi sürecinde işyerlerine gidip gelmeleri ve işyerlerinde verimli çalışabilmeleri kuşkusuz daha da zorlaşmıştır. Kendimizi onların yerine koyalım, bu süreçte işe gidip gelirken ne zorluklar yaşayabileceklerini hiç düşündünüz mü? Pandemi sürecinin kendisi bile bütün halkın psikolojisini bozmuşken, işe gidip gelirken psikolojilerinin ne kadar bozulabileceğini hiç düşündünüz mü? Eğer düşünmediyseniz, lütfen düşünün ve onlara hak verin.

Bu nedenle ben engelli kamu emekçilerinin de sesi olarak AKP iktidarına sesleniyorum: Engelli kamu çalışanlarının da hamileler gibi Covid-19 salgını süresince idari izinli sayılmaları yönünde bir karar alın ya da genelge yayınlayın. Bu yönde alınacak yeni bir karar veya yayınlanacak genelge de inanın onların pandemi sonrasındaki çalışmaya yönelik azimlerini artıracaktır.

‘ÖZEL SEKTÖRDEKİLER DE İZİNLİ SAYILSIN’
CHP'li Kılıç, aynı şekilde süt iznini kullanan kamu çalışanlarının da salgın süresince idari izinli sayılması gerektiğini kaydetti. “Süt iznini kullanan kadın kamu emekçilerimiz için de böyle bir karar alarak hem kendilerini hem de yeni doğmuş bebeklerini Korona virüsünden korumuş oluruz. Onlara da bu müjdeyi verin” diyen Kılıç, bu yöndeki idari izin taleplerini sadece kamu emekçileri için istemediklerini, özel sektörde çalışan engelli ve süt iznini kullanan çalışanların da Covid-19 salgını süresince izinli sayılmaları gerektiğini ifade etti.