CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, tarımsal girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekti.

2021 yılı Ocak ayı ile güncel fiyatları kalem kalem karşılaştıran Ulaş Karasu, “Çiftçinin bu şartlarda ayakta kalmasına imkan yok” ifadelerini kullandı. Sene başına mazotun litre fiyatının 6 lira 74 kuruş olduğunu bugünse 7 lira 40 kuruşa dayandığını ifade eden Karası, tüm kalemlerde büyük bir artış yaşandığını vurguladı.

GÜBRE İKİYE KATLANDI
CHP’li Karasu’nun açıkladığı tarımsal ürünlerde en dikkat çeken artış gübrede meydana geldi. Ocak ayında 3 bin 700 lira olan DAP gübrenin fiyatı 6 bin 640 liraya yükseldi. Yine tarımsal üretimde kullanılan amonyum sülfat gübresinin fiyatı da 8 ayda bin lira artarak 2 bin 700 TL’ye, 20.20.0+ZN gübresi ise 2 bin 750 liradan, 4 bin 400 liraya, Süper Ekin olarak bilinen gübre fiyatını da 4 bin 500 liraya yükseldi.

'TARIMSAL DESTEKLEMELERDE NE KADAR ARTIŞ OLDU?'
Ayrıca tarımsal üretimde kullanılan yem fiyatlarında da büyük artış yaşandığı görüldü. Buna göre 2021 yılı ocak ayında, 105 lira olan besi geliştirme yeminin 128 liraya, 120 olan buzağı büyütme yeminin 138 liraya, 120 lira olan süt yeminin 142 liraya, 115 lira olan toklu besi yeminin 135 liraya yükseldiğini kaydeden Karasu, “Her kalemde büyük artışlar oldu. Hem gübre hem de yem fiyatları tırmanmaya devam ediyor. Bununla birlikte Ocak ayında 230 lira olan 20/50 motor yağı 450 liraya, 280 lira olan 15/40 motor yağı 480 liraya yükseldi. Buna karşın tarımsal desteklemelerde ne kadar artış oldu? Artık çiftçilerimiz artıştan vazgeçti hiç değilse desteklemeler zamanında yatırılsın diyor. Bu politikalarla tarımı ve hayvancılığı nasıl ayakta tutacağız?” dedi.

'ÇİFTÇİ HER GEÇEN GÜN TOPRAĞA KÜSÜYOR'
Sivas’ta 7. Tarım ve Gıda Fuarı’nın düzenlediğini belirten Karasu, “Seçim bölgem Sivas’ta şu an bir tarım ve gıda fuarı düzenleniyor. Peki burada tarım girdi maliyetlerindeki yaşanan artış, çiftçinin ayakta kalma mücadelesi, tarımsal desteklemelerde yaşanan sorunlar konuşuluyor mu? El birliğiyle Türkiye’de tarımı bitirdiler, çiftçi her geçen gün toprağa küsüyor” ifadelerini kullandı.

'ÇİFTÇİNİN HAKKI ÇİFTÇİYE VERİLMİYOR'
Yaşanan artışın çiftçiler için artık sürdürülemez boyutta olduğunu belirten Karasu, “Çiftçilerimiz acil çözüm beklerken Türkiye’de tarımı yönetenler kendi ikballerinin peşinde koşuyor. Tarım Kanunun 21. maddesine göre çiftçiye verilmesi gereken milli gelirin yüzde 1’i tutarındaki destek için çiftçi devletten 210 milyar alacaklı. Çiftçinin hakkı çiftçiye verilmiyor. İktidar çiftçiyi kaderine terk etti” diye konuştu.