Toplumsal Ankara

CHP Kadın Kolları 14. Olağan Kurultayı, Bilkent Odeon Açık Hava Gösteri Merkezi’nde başladı. CHP’li kadınlar, sandık başına giderek, yeni Kadın Kolları Genel Başkanını seçecek. “Bedeli ne olursa olsun bu topraklara, demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü biz kadınlar getireceğiz” sloganı altında toplanan kurultayda yarış mevcut CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse ile CHP Parti Meclisi Üyesi Aylin Nazlıaka arasında geçti. 

Açılan 12 sandığa göre, CHP Kadın Kolları'nın yeni Genel Başkanı 309 oy alan Aylin Nazlıaka oldu. Rakibi Fatma Köse ise 204 oy aldı. 

GÜNCELLEME (20:01)

Tansiyonun oldukça yükseldiği kurultayda oy sayım işlemi sona erdi. Saat 20.00 itibariyle biten oy verme işleminin ardından oy sayım işlemine geçildi.


GÜNCELLEME (17:28)

CHP Kadın Kolları'nın 14'ncü Olağan Kurultayı Ankara'da Bilkent Odeon'da gerçekleştirildi. Kurultaya CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında yaşanan tartışma damga vurdu.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse kurultayda yaptığı konuşmada Kaftancıoğlu'nu kurultaya müdahale etmekle suçladı.

İLGİLİ - 'Kaftancıoğlu dört gündür delege delege arayıp iradeye ipotek koydu!'


GÜNCELLEME (17:16)

Kurultayında CHP’li 650 kadın delegenin oy verme işlemi sürüyor.


GÜNCELLEME (16:58)

Kurultayda genel başkanlık için yarışan Fatma Köse ve Aylin Nazlıaka'nın yönetim kurullarının yedek ve asil listesi de belli oldu.

İşte Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse'nin listesi:

İşte Aylin Nazlıaka'nın listesi:


GÜNCELLEME (15:29)

Kurultayda konuşan İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “CHP'de üyesinden, genel başkana kadar hangi makamda, koltukta bulunursak bulunalım her makam saygındır. Bu görevlerde yer almış arkadaşlarımıza sahip çıkın. İstanbul’da benden önce görev yapan il başkanlarının emekleri, katkıları olmasaydı, ben onların yaptıklarının üzerine bir adım daha koyamazdım. Bu örgütlü mücadelenin sonucudur. CHP de iyi ile kötünün seçimi olmaz. CHP de iyiler arasından bir kişi seçeceğiz” dedi.  

"Kadın olarak hep birlikte omuz omuza bir şey olmak için değil, bir şey başarmak için mücadele edeceklerini" kaydeden Kaftancıoğlu, “Kadın örgütünün Fatma Başkan'ın emeğinin unutmaması gerektiğini düşünüyorum. Her işi ben yaparım diye bir şey yok. İstanbul’da pırıl pırıl, canavar gibi gençler, kadınlar var. Zamanı gelince biz de görevimizi bunlardan birine bırakacağız. Benim için üç dönem, dört dönem önemli değil, Hiç kimseye sataşarak söylemiyorum, hep beraber emeklerimizi ortaklaştıralım. Bir şey olmak için değil, ben İstanbul İl Başkanı olmadan önce de CHP’ye emek verdim, zamanla aranızdan ayrılacağım" diye konuştu.


GÜNCELLEME (12:20)

Kadın Kolları Genel Başkan adayı Fatma Köse, kurultayda yaptığı konuşmasında kadın hakları konusunda önemli noktalara değindi. Köse, kadınlara yönelik şiddete, AKP iktidarının kadına yönelik politkalarına ve siyasetteki kadın engeline vurgu yaptı.

CHP'li kadınlar salonda "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı.

Köse'nin konuşmasından satır başları şöyle:

Biz kadınız, kendi kararımızı kendimiz veririz. Hiç kimsenin yolumuzu kesmeye hakkı yok. Hiç kimsenin bize emir vermeye ya da bir şeyleri dikte etmeye hakkı yok, bu haddi de değildir.

Bu mücadele benim değil, sizin emeğiniz.

Burada bugün kadınlar ya varolma mücadelesi verecek ya da biat edecek. Kadına 'sen bilemezsin senin yerine ben düşüneceğim 'diyenlere gerekli cevabı vereceğiz. Borcumuz var Atatürk'e.


CHP Kurultayı’nın da yapıldığı Odeon’da, Kadın Kurultayı da pandemi koşulları nedeniyle, açık havada ve seyircisiz olarak yapılıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden 650 kadın delegenin hazır bulunduğu kurultayda, CHP Kadın Kolları Genel Başkanının yanısıra, 40 Kadın MYK asıl ve yedek üyelerinin seçimi de gerçekleştirilecek.

AÇIK HAVADA, SEYİRCİSİZ YAPILIYOR
Saat 10’da başlayan kurultay, pandemi koşulları nedeniyle açık havada ve seyircisiz olarak yapılıyor. Koronavirüs önlemleri nedeniyle daha önce iki kez ertelenen kurultayın, dün gerçekleştirilen Parti Meclisi toplantısı nedeniyle bugün yapılmasına karar verilmişti. 

Türkiye’nin çeşitli illerinden 650 kadın delegenin katıldığı kurultayda, şu ana kadar yarışa katılan üç aday bulunuyor.

Kurultayda şu ana kadar adaylığını açıklayan üç isim bulunuyor. Mevcut Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse’nin karşısına, daha önce CHP’den ihraç edildikten sonra yargı yolu ile partiye geri dönen ve PM üyesi seçilen eski milletvekili Aylin Nazlıaka çıkıyor.

Daha önce aday olacağını açıklayan Ayten Gülsever, Nazlıaka lehine yarıştan çekilme kararı alırken, Aylin Nazlıaka, “Kadınların ikincil cinsiyet gibi algılanmasını kabul etmiyorum. Artık kotalar bize dar, rotamız iktidar” diyerek, Kadın Kolları Genel Başkanlığı’na adaylığını açıklamıştı.

Nazlıaka, Türkiye’de her gün kadınların öldürüldüğünün altını çizerek, “Bugünkü iktidarın; erkeklere kadınlar üzerinde tahakküm kurmayı bir hak gibi gösteren zihniyeti, kadın cinayetlerinin suç ortağıdır. Kadınların ikincil cinsiyet gibi algılanmasını kabul etmiyorum. Artık kotalar bize dar, rotamız iktidar” sözleri ile adaylığını CHP Genel Merkezi’nde açıklamıştı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığına yeniden aday olan mevcut Başkan Fatma Köse ise kurultayın ana gündemini son günlerin tartışma konusu olan İstanbul Sözleşmesi’nin oluşturacağını belirterek, kadının şiddetten korunması, şiddet uygulayanın cezalandırılmasına ilişkin bir manifesto da yayınlayacaklarını kaydetmişti.

Kurultayda, CHP Kadın Kolları MYK asil ve yedek 40 üyesinin de seçimleri gerçekleştirilecek.