CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ABD Tarım Bakanlığı’nın uydu görüntülerinden elde edilen verilerle Türkiye’deki buğday rekoltesinin 16,5 milyon ton olarak hesapladığını belirterek TÜİK'in bu sayıyı 9 milyon ton olarak açıklamasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Gürer, “TÜİK’in hesaplama hataları ne yazık ki kurumun güvenirliliğini tartıştırıyor” dedi.

'TÜİK'İN BELİRLEDİĞİ RAKAMLAR GERÇEKLE ÖRTÜŞMÜYOR'
TÜİK'in tarım verilerinin şaşırttığını söyleyen Gürer, "Kuraklıkla buğday ve arpada ciddi rekolte kayıpları oluştu. TÜİK, öngörü olarak 1 milyon ton buğday, 450 bin ton arpa kuraklıktan kaybımız olacağını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri, uydu görüntüleriyle Türkiye’deki kaybı 3,5 milyon ton olarak belirlerken TÜİK’in belirlediği rakamlar, ne yazık ki gerçekle örtüşmedi. Ziraat Fakülteleri öğretim üyeleri de 3 milyon tonluk ürün kaybını saptarken TÜİK, bu konuda en geride kalan kuruluş oldu" diye konuştu.

'GÜBREDE YÜZDE 100'ÜN ÜZERİNDE ARTIŞ VAR'
Gürer açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

TÜİK, gübre artışını yüzde 52’ye çekti. Oysa geçen yıl bin 800 lira olan üre gübre, 4 bin 400 liraya; 2 bin 200 lira olan DAP gübrenin tonu, 6 bin 400 liraya gelmiş durumda. Yani gübrede yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı var. Buna rağmen bu fiyat artışlarının yarısı kadar bir oranı, TÜİK kamuoyuna bir yıllık artış olarak bildiriyor.

'TÜİK'İN HESAPLAMA HATALARI, KURUMUN GÜVENİLİRLİĞİNİ TARTIŞTIRIYOR'
TÜİK, yaptığı açıklamada, uluslararası verileri dikkate alarak hesaplamalar yaptığını söylüyor. Öyle olunca Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın uydu görüntüleriyle 16,5 milyon ton olarak belirlediği buğdayı, 19 milyon ton olarak gören TÜİK’in hesaplama hataları, ne yazık ki kurumun güvenirliliğini tartıştırıyor.”