Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’a 344 bin TL, Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan'a 70 bin TL ceza kesilmesinin sebebini sordu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu mevzuatı hatırlatarak soruyu geçiştirdi.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, Kızılay yöneticileri hakkında soruşturma başlatmış, 2020 yılı ekim ayında Genel Başkan Kerem Kınık’a 344 bin TL, Genel Müdür İbrahim Altan’a 70 bin TL ceza verilmişti.

Kızılay’dan yapılan açıklamada cezaların bağışlarla ilgili olmadığı belirtilerek, “Cezalar, idari iş ve işlemlerle ilgili iki konuda yaşanan takdir hakkı konusundadır.” denilmişti.

SOYLU SEBEBİ AÇIKLAMADI, MEVZUATI HATIRLATTI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, cezalarla ilgili net bir açıklama yapılmaması üzerine konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak soru önergesi verdi.

Önergeyi cevaplayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye Kızılay Demeği, kanun hükümleri ile tüzüğüne göre faaliyet gösteren özel hukuk tüzel kişiliği olan bir demektir. Derneğin kararları tüzüğüne göre yetkili kurullarınca alınıp uygulanmaktadır. Dernekler Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre derneklerin denetimleri yapılmaktadır. Yapılan denetimlerde mevzuata aykırı hususların tespiti halinde demekler veya sorumlu kişiler hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin yapılması, ilgili mercilerden istenmektedir.

“YÜZ BİNLERCE LİRALIK CEZA KESİLİYORSA NEDEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUYOR?”
Soylu’nun sorulara cevap vermek yerine yanıtında mevzuatı anlatmasını eleştiren CHP’li Murat Emir, şu açıklamayı yaptı:

İçişleri Bakanlığı, Kızılay’ın Genel Başkanı ve genel müdürüne yüz binlerce liralık ceza kesiyorsa niçin savcılığa suç duyurusunda bulunmuyor? Kızılay, kasasına giren her kuruşun hesabını topluma vermek, Bakan da bu cezaların sebebini açıklamak zorundadır. Bakanlık, bu cezaların sebebini açıklayarak toplumu aydınlatmak yerine sorularımıza mevzuatı anlatarak cevap veriyor. Daha da vahimi, ‘güveni kötüye kullanma’ suçundan ceza alan bu iki isim de halen nasıl görevlerine devam edebiliyor?

“CEZA SEBEBİ 1,2 MİLYON TL’LİK ÖDEME Mİ?”

Emir, TBMM’ye sunduğu yazılı önergesinde Bakan Soylu’dan şu soruların cevabını istemişti:

  • Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’a ‘güveni kötüye kullanma’ gerekçesiyle kesilen cezaların sebebi, hangi usulsüz uygulamalara dayanmaktadır?
  • İçişleri Bakanlığınca uygulanan para cezalarının, Genel Başkan Kerem Kınık’ın daha önce başkanlığını yaptığı ve kurbanlık hayvan kesme ve dağıtma karşılığında Yeryüzü Doktorlar Derneği’ne yapılan 1 milyon 295 bin TL’lik ödemeyle ilgisi bulunmakta mıdır?
  • Cezanın sebebi Yeryüzü Doktorları Demeği ile yapılan protokolle ilgili ise Kızılay Demeği burada zarara uğramış mıdır, uğradıysa bu konuyla ilgili adli bir soruşturma başlatılmış mıdır?