AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Yatıp yuvarlanacaksınız” diyerek müjdelediği millet bahçelerine yönelik yetki karmaşası yaşandığı öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi yönetimi CHP’de olan Mersin’de inşa edilen millet bahçesinin işletme yetkisi, AKP’li Akdeniz Belediyesi’ne verildi. Ankara’da, Erdoğan’ın açılışını yaptığı millet bahçesinin işletme yetkisinin de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne değil, AKP’li Altındağ Belediyesi’ne verileceği iddia edildi. Millet bahçelerinin işletilmesine yönelik tartışmaları değerlendiren Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, “Yatırımların heba olmaması için siyasi parti ayrımı yapılmaksızın yerel yönetimlerle ortaklık anlayışı içinde hareket edilmesi gerekmektedir” dedi.

EKOLOJİK ZARARLAR DOĞURABİLİYOR
Yasal düzenlemelerin ardından park ve yeşil alan yapımının ilk kez merkezi hükümet tarafından üstlenildiğini belirten ve bunun da beraberinde bazı sorunlara yol açtığını belirten Şahin, şu ifadeleri kullandı:

Bazı illerde zaten yapımı devam eden parkların adının millet bahçesi olarak değiştirildiği, bazılarında mevcut kamu arazilerinde millet bahçesi yapımına başlandığı görülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıklamalarına göre, 81 ilde 397 millet bahçesi planlanmış, bunların 101’i tamamlanmış. Millet bahçesi kavramının pek çok yerde arazi bulmak için ekolojik hassas bölgeler, çevre koruma ve orman alanlarına yapılması, Salda Gölü ve Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi alanı gibi yerlere yapılması da ayrıca tartışma konusu. Çünkü millet bahçesi kullanımı ve tasarımında çok ciddi yatırım ve müdahale getiren rekreasyon alanları oluşturulmaktadır. Bu yaklaşım da millet bahçesi yapılan yerdeki arazinin çevresel ve ekolojik değerlerine zarar verebiliyor.

BÜTÇE AKTARMA ZORUNLULUĞU
2019 yerel seçimlerinde büyükşehirlerde belediyelerin muhalefete geçmesiyle millet bahçesiyle ilgili farklı tartışmaların başladığına da dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu:

Millet bahçelerinin tabelalarının değiştirilmesinden imar planı sorunlarına kadar farklı durumlarla karşılaşıldı. Millet bahçeleri yapıldıktan sonra bakım ve işletmeleri eğer varsa iktidar belediyelerine devredildi. Bu durumda, yıllık ciddi bakım ve işletme giderlerini karşılayacak ödeneğin bu belediyelerin bütçesine aktarılması zorunluluğu doğdu. Eğer mevcutta muhalefet belediyelerinin bulunduğu bir yer söz konusuysa durum karmaşıklaşıyor. Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre, millet bahçesi ölçeğindeki park ve yeşil alanlara ilişkin yetki büyükşehirlerde olmalı.