Dış borca bağımlı, Türk lirasına değer kaybettiren, siyasi ve hukuksuz kararlarıyla ekonomik krizi alevlendiren tek adam yönetiminin ülkeyi yönetemediğini belirten CHP’li Böke, Türkiye’nin acil olarak bir erken seçime ihtiyacı olduğunu söyledi.

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Türkiye’nin acil bir erken seçime ihtiyacı olduğunu ve her konuda sorun yaratan, ülkeyi yönetemeyen tek adam yönetimini, sandıkta yolcu edeceklerini söyleyen Böke, özgürlükçü, demokratik, güçlendirilmiş bir parlamenter sistemle bütün sorunların üstesinden geleceklerini söylerine sözlerine ekledi.

'İFLASLA KARŞI KARŞIYA'
İzgazete'den Cengiz Aldemir'in haberine göre Böke, Türkiye’nin tek adam rejiminin dayattığı bir iflasa karşı karşıya olduğunu ve çok ağır bir yıkımın yaşadığını ifade etti. Böke, iktidarın tek adam yönetiminin gelir yaratmayan rantçı, halkı, demokrasiyi, hukuku, şeffaflığı yok sayıp ranttan ve keyfilikten yana olan ısrarının büyük bir buhrana dönüştüğünü söyledi.

'DIŞ BORCA BAĞIMLI BİR İKTİDAR'
İktidarın keyfi davranmasının beceriksizlikle alakasının olmadığını bilerek ve isteyerek böyle davrandığının altını çizen Böke, bu durumdan kurtulmak için acil bir iktidar değişimine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Tek adam yönetiminin kurduğu bu düzeni değiştirmek istemediğini ifade eden Böke, faiz ve döviz vurgusu üzerinden yaptığı değerlendirmesinde, “Fakat çok açıktır ki düzen sıkışmış vaziyette. Faizi indirmek istiyor ancak indirmesi mümkün değil. Çünkü faizi indirdiği anda 435 milyar dolar dış borcu olan ekonominin, kaynak ihtiyacı karşılanamaz hale geliyor ve bunu yapan tek adam yönetimidir. Üretimle kaynak yaratmak yerine, hep dışarıdan borç almaya bağımlı olacak bir rantçı yapı kurdu. Dış borcu dış borçla döndürebilecek bir ekonomik düzen kurduğu için, bilerek, isteyerek siyasi tercihini yapmıştır. Faizi her indirdiğinde, bu dış borcu bulamaz hale geliyor” dedi.

'FAİZ DÜŞTÜĞÜNDE TL DEĞER KAYBEDİYOR'
Faizi indirmek isteye tek adam yönetiminin tekrar artırma ihtiyacı duyduğun belirten Ekonomist Böke, faizi indirdiğinde döviz kurunu bırakması gerektiğini ifade ederek, “Çünkü faizler düştüğü zaman Türk lirası değer kaybetmeye başlıyor. Fakat iktidarın bilerek ve isteyerek kurmuş olduğu düzen bunu da taşıyamıyor. Bütün üretim yapımızın dışardan ithal girdi bağımlılığı üzerine kurulmasına yol açtı. Türk lirası her değer kaybettiğinde bu sefer ağır bir üretim maliyeti ortaya çıkıyor. Hem üretici, KOBİ, çiftçi açısından bir sıkışıklık oluyor hem de halk açısından da enflasyon yükü ortaya çıkıyor ve yarattıkları sıkışıklığı aşamıyor olmalarından kaynaklanıyor. Modelin değişmesi gerekiyor” eleştirisinde bulundu.

'435 MİLYAR DOLAR BORÇ İÇİN 280 MİLYAR TL ÖDEYECEĞİZ'
Doların 7,20 olduğunda Merkez Bankası Başkanı’nı görevden alınmasının maliyetli olacağını bilen iktidarın piyasaların kapanmasını beklediğini ve görevden almanın Türk lirasına 80 kuruş kaybettirdiğini söyleyen Böke, 80 kuruşluk maliyetin enflasyon olarak geri döneceğini belirterek, “Türk lirası bir gün içerisinde yüzde 10 değer kaybetti ve enflasyon bir puan arttı. Ayrıca bir maliyet daha var. 435 milyar dolar dış borç ödemesini Türk lirası üzerinden ödeyeceğiz. O, 435 milyar doları ödemek için 280 milyar lira gibi daha çok para ödememiz gerekecek. Bu da sadece bir günde kaybettiğimiz miktar” ifadelerini kullandı.