İçişleri Bakanı Süleyman Soylu CNN Türk'te Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere CHP'li 11 büyükşehir belediyenin koronavirüsle mücadele kapsamında başlattıkları yardım kampanyasına İçişleri Bakanlığı ile engellenmeye çalışılmasını değerlendirdi.

CHP'li belediyelerin engellenmesini savunmaya devam eden Soylu "Benim yardım kampanyası toplama hakkım yok. Ben bu izni Cumhurbaşkanımızdan aldım. Yardım kampanyası için izin aldım" diye konuştu.

Soylu'nun açıklaması şöyle oldu:

  • Benim tepemde bir kanun var bu kanunları ben koymuş değilim. Bu kanun bir devlet kaidesi oluşturmuş. Biz burada görev yapıyorsak devlet kaidesi çerçevesinde yapıyoruz. 
  • Benim yardım kampanyası toplama hakkım yok. Ben bu izni Cumhurbaşkanımızdan aldım. Yardım kampanyası için izin aldım.
  • Hepimiz kanunla bir şekilde donatılmışız. Baştan beri bir şey söylüyorum. Kamu düzenini bozmamak. Bizim görevimizi kamu düzenini bozmamak. Düzeni bozan olursa ben onu Adalet Bakanlığı’na şikayet ederim. 12 saat sonra el koyarız demeseydik bu çağrıyı yapmasak 124’ün üzerinde üretici geldi.  
  • Yardım ayrıdır, bağış ayrıdır. Sadece kelimeler birbiriyle karıştırarak tilkiye aslan da desek tilkidir kaplan da. Belediyeler kurulduğu günlerinden bu yana bağış alabiliyorlar. Belediyeler hem 53 93’e göre hem de 52 16’ya göre bağış alma hakkına sahiptir. Ben belediyeye benim 8 tane evim var. Bana bu fazla ben bunları veriyorum. Bunu dediğiniz andan itibaren belediye bunu kabul eder. Bağış özeldir, yadım geneldir. Yardım ve bağışı ayran en önemli özellik budur.  Burada kamunun bir sorumluluğu vardır. Belediye imar geçirebilir. Hukuk yani kanun yapıcı öyle bir şey ortaya koymuş ki belediyenin şartlı veyahut şartsız bağışı bir istismar kamuya zarar getirebilecek bir yolsuzluğuna düşürmek için bunu yasalaştırmış.
  • Bizim genelgemiz 2-3 belediyeyi kapsayan bir genelge değil. Sendikalar denekler ve yerel yönetimler. Biz bunu Konya belediyesi Ankara ve İstanbul’da gördük. Biz hemen Konya İstanbul ve Ankara valimizi aradık. Bu arkadaşlarımız uyardık. Konya Valimiz Belediye başkanımızla görüştü kampanya durduruldu  ve toplanılan para iptal edildi. Diğer iki belediye durdurmayacaklarını söylediğinde kolluk güçlerimizi kullanma hakkına sahipsiniz. Kanuna aykırı işleyen bir usulü durdurduk. Devlet içerisinde devlet olmaya müsaade etmeyiz yeni bir yol açılmasına müsaade etmeyiz. 50 genelge çıkardık bugüne kadar. 
  • Devletin kuralları esnetilemez. Devlet tam bugünlerde var. Devlet sıkıntılı dönemlerde kamu düzenin korumakla görevlidir. Devlet millet için vardır. Güvenliğimiz ve sağlığımız için vardır.
  • Bu kuralı uygulamak bizim sorumluluğumuzdur. Her yer için sorumluluğumuzdur. Bir bağış ayrıdır, yardım ayrıdır. Bağışı bir sözleşme olarak değerlendirin.