Nevşehir'in CHP'li Hacıbektaş Belediyesi bu yıl ulusal düzeyde 57.’si, uluslararası olarak 31.’si düzenlenen Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerini 15-18 Ağustos tarihlerinde yapıyor.  Ancak Hacı Bektaş-ı Veli Dostluk ve Barış ödülünü, Avusturya İslam Alevi Teşkilatı’na bağlı Hızır Avusturya isimli kuruma verileceğinin duyurulması Alevi örgütlenmelerinden tepki alıyor. 

Alevi örgütleri söz konusu yardım örgütünün Avrupa’da Alevileri ihbar ettiğini, cemevlerinin kapatılması için faaliyet gösterdiğini öne sürerek ödülün verilmemesi çağrısında bulundu. Türkiye’deki birçok Alevi örgütü Hacıbektaş’a gitmeme kararı aldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği etkinlikten çekilme kararı aldıklarını önceki gün duyurdu.

TÜRKİYE'DEKİ ALEVİLER: RIZALIK VERMİYORUZ
Kurumlar ödülün verilmesine rızalık vermediklerini açıklayarak kararlarını , “Alevilerin Serçeşmesi olan bu topraklara ve törenlere katkı sunan her canın hizmeti Hakk katında kabul olsun! Her sene birlik şiarıyla geldiğimiz törenlerde, geleneksel hale gelen 27. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nün bu yıl verileceği şahısların, ne Hünkâr’ın öğreti ve felsefesine ne de Alevi Yol erkânına uymayan davranışlar sergilediği, Alevi kurumlarını mahkemeye verdiği tarafımızca bilinmektedir” şeklinde açıkladı.

'ÖDÜL PARK PARASI KARŞILIĞI SATILDI'
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği, Avrupa Alevi Gençler Birliği ile birlikte yurt dışındaki 16 Alevi örgütü de sosyal medya hesaplarından konuya dair açıklama yaptı. 

Alevi kurumları, Hacıbektaş Belediyesi Başkanı Arif Altıok’un ödülü verip, park yapmak için para alacağı ithamında bulunarak, “Serçeşme’mizin adına verilecek ödül, park parası karşılığı satılacak veya Hızır Paşa’ların yolundan gidenlerin sırtının sıvazlanacağı bir araç derecesine indirgenemez” tepkisi verdi.

ALEVİ KURUMLARI 'TERÖRİST' DİYE İHBAR ETTİ
Hızır Avusturya’nın, Avrupa Aleviler aleyhine çalışma yürüttüğünü belirten kurumlar, “Burada adına atıfta bulunulan 'Hızır' bizim inancımızın kutsalı Bozatlı Hızır’ımız değil, Yol’dan çıkıp pirini idama yollamaktan çekinmeyen egemenin Hızır Paşa’sıdır” dedi.

Söz konusu örgütün Aleviliğe Türk- İslam sentezini dayattığı, Alevi ismini patentleyerek kullanılmasını engellemeye kalktığını ve kurumlara yönelik ‘terörist’ ihbarında bulunduğu hatırlatılan açıklamada, “Aleviliği Şiilikle özdeşleştiren bir anlayışa, başta Avusturya ABF olmak üzere, AABK'ya bağlı kurumlarımızı ve yöneticilerini bulundukları ülkelerde “terörist yapılardır” diye ihbarlarla kapatılması için şikayet eden bir kuruluşa pirimizin adına ödül verilemez” denildi.

Ödülün verilmesini Alevilik adına zul addediyoruz” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, belediyeye belgeleri ile birlikte uyarılarda bulunduklarını fakat sonuç alamadıkları alamadıkları belirtildi.