CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Muğla’da yapılmak istenen 32 jeotermal enerji santralin (JES) bölgedeki nesli tükenmekte olan canlıların sonu olacağına dikkat çekerek, ileride JES kararından vazgeçilip buraların otele çevrileceğini öne sürdü. 

TBMM’ye araştırma önergesi de veren Alban, JES ihalelerine ilişkin detaylı bilgi verilmediğini belirterek, “Buradaki tek amacınız yandaşa peşkeş çekmektir. Vatandaşa açıklama yapmadığınız için buralara ‘Oteller mi kurulacak?’ endişesi var. 3 yıl arama 30 yıl işletme izni vermişsiniz. Utanır insan” dedi.

İhaleye ilişkin değerlendirmede bulunan Alban Muğla’nın turizm kenti olduğuna ve buradaki turizmin Türkiye’ye döviz kazandırdığına dikkat çekerek, “Fakat son zamanlarda, bu doğal ortamın yer altı ve yer üstü zenginliklerini ele geçirmek, halkın olan sahillerden başlayarak Muğla’nın doğasını talan ve yağma etmek için sürekli ve sistematik şekilde girişimlerde bulunulmaktadır” dedi.

Alanların önemli bir kısmının turizm bölgeleri içinde kaldığına dikkat çeken Alban, “Hangi mantıkla, ülkeye milyonlarca dolar turizm gelirinin sağlandığı bu alanlarda arama ve sondaj ihalesi yapılmak istenmektedir?“ diye sordu.

‘NESLİ TÜKENMEKTE OLAN TÜRLER YOK OLACAK’

Söz konusu alanların nesli tükenmekte olan canlıların yaşam alanı olduğunu da vurgulayan Alban, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nadir ve nesli tehlike altındaki türler ve yaşam alanlarından dolayı, buralarda hiçbir şekilde bu tür enerji kaynak tespit çalışmaları yapılamaz. Çünkü jeotermal enerjiye bağlı olarak salınan atıklardaki tehlikeli kimyasallar, temiz yeraltı sularının kirlenmesi gibi birçok telafisi mümkün olmayan çevresel etkiler ortaya çıkacaktır. Toprağımız, derelerimiz, yer altı sularımız ve denizlerimiz büyük bir tehdit altında kalacak ve kirlenecektir.”

‘ALANIN RUHSATLARI BAŞKA AMAÇLA KULLANILACAK’

“Bu tür girişimi yapanların amacının enerji kaynağı bulmak değil, bir biçimde Muğla’nın değerli topraklarına rant amacıyla sahip olmak ve alınan ruhsatları daha sonra başka amaçlar için kullanmak olduğu açıkça bellidir.”