CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin belediye imkânlarını kullanarak 43 kişiyi yurtdışına kaçırması skandalının ardından İçişleri ve Dışişleri Bakanlığına üç ayrı soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği önergede, Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla yurt dışına kaçan kişilerin kim olduğunu ve haklarında herhangi bir suç isnadı bulunup bulunmadığını soran CHP’li Ağbaba, sorumlulara hangi yaptırımların uygulanacağını da sordu.

'BU KİŞİLERİN KİM OLDUĞU GİZLİ'
Ağbaba, konuya ilişkin şunları söyledi:

Türkiye, günlerdir bir skandalı konuşuyor. AKP’li belediyenin, belediye imkanlarını kullanarak kim oldukları belirsiz kişilerin Almanya’ya kaçmasına önayak olduğunu ortaya çıkardık. Eğer CHP’li belediye meclis üyelerimiz olmasaydı, bu olaydan kimsenin haberi olmayacaktı. Tam yedi ay boyunca hem belediye, hem valilik, hem de İçişleri Bakanlığı üç maymunu oynuyor. Biz konuyu gündeme taşıyınca gece yarısı açıklamalar yapıldı ama somut bir açıklama yapılmadı. Ortada belediye meclisi kararı, valiliğe yapılan başvuruların belgeleri var. Her şey ortada, bir tek bu kişilerin kim olduğu gizli. Lamı cimi yok, bunun adı insan kaçakçılığıdır. Sorumluları ortaya çıkarılmalıdır. Almanya’daki firma, dernek, belediye yönetimi tüm bunlar etkin bir şekilde soruşturulmalıdır.

Ağbaba’nın önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Almanya’ya gittikten sonra geri dönmeyen kişiler kimlerdir? Bu kişilerin haklarında yakalama kararı var mıdır? Daha önce herhangi bir suçtan gözaltı, tutuklama veya yargılama işlemi bulunmakta mıdır?
  2. Belediye çalışanı olmayan kişilere hangi gerekçeyle hizmet pasaportu verilmiştir? Bu kişilere verilen hizmet pasaportu süresi nedir? Bu kişilerin Almanya’ya iltica ettiğine dair bir bulgu var mıdır?
  3. Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ne zaman kurulmuştur? Daha önce bu dernek adına Bakanlığınıza yurtdışı ziyareti amacıyla herhangi bir başvuru yapılmış mıdır?
  4. Belediyelerin yurtdışı gezileri nasıl denetleniyor? Daha önce böyle bir durum yaşandı mı?
  5. Bahsi geçen inceleme gezisine katılanların yol, konaklama ve iaşe bedelleri hangi kurum veya firma tarafından karşılanmıştır? Bu kapsamda belediye bütçesinden ne kadar para harcanmıştır?
  6. Bahsi geçen konu nedeniyle Belediye Başkanı ve yetkililer hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır? Belediye imkanları kullanılarak yurtdışına insan çıkarmanın cezai sorumluluğu nedir?
  7. Belediyelerin yurtdışı ziyaretleri için yaptığı başvuru, işlem ve ziyaretler ne sıklıkla ve nasıl denetlenmektedir? Bakanlığınız daha önce benzer bir durum nedeniyle herhangi bir belediyeye bir soruşturma başlatmış mıdır?

'AKP GEÇMİŞTEN DEĞİL, GELECEĞİMİZDEN DE ÇALDI'
CHP’li Ağbaba, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığına verdiği ayrı iki soru önergesiyle yurtdışına giderek iltica eden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkan veya vatandaşlık başvurusunda bulunan kişi sayısını sordu.

Konuya ilişkin Ağbaba, “AKP, 84 milyonun hayallerini çaldı. Gençlerimizin ülkenin ve kendi geleceğinden hiçbir beklentisi kalmamış. Tek dertleri yurtdışına çıkabilmek. Sıkıntı yaşayacaksa bile yabancı ülkelerde yaşamak istiyorlar. Her gün torpilin, liyakatsizliğin, adaletsizliğin, mutsuzluğun yaşandığı bir ülkede gençlerin bunu istemesi çok iyi anlıyoruz. AKP sadece geçmişten değil, bu yönüyle geleceğimizden de çaldı. AKP’li belediyede yaşanan skandal, yurtdışına kaçma talebinin ne derece yaygınlaştığını da bizlere gösteriyor. Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla yurtdışına kaçanların durumunu henüz bilmiyoruz, haklarında suç olabilir ancak olmasa bile ülkemizin geneline baktığımızda ülkenin gidişatından duyulan büyük bir memnuniyetsizliğin olduğu da bir gerçek. Gençlerimizi karamsarlığa mahkûm edenlere karşı biz, CHP olarak umudu yeniden yeşerteceğiz. Demokratik, eşit, adil yurttaşlığın ne demek olduğunu en başta gençlerimize göstereceğiz. AKP’nin yıktığı hayalleri, hep birlikte yeniden inşa edeceğiz, bu hayalleri gerçekleştireceğiz” dedi.

Ağbaba’nın önergelerinde şu sorular yer aldı:

  1. Son 5 yılda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve yurtdışına gidip ülkelere göre kalış süresi geçmesine rağmen dönmeyen kişi sayısı ne kadardır? Bu sayının yıllara göre dağılımı nedir?
  2. Bahsi geçen kişilerin yaş aralığı kaçtır? Meslek ve cinsiyetlerine göre dağılımları nedir?
  3. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup ülkeye geri dönmeyen kaç kişi vatandaşlıktan çıkarılmıştır?
  4. Bakanlıklar ya da bağlı teşkilatların da görevli olarak yurtdışına gönderilenlerden kaç kişi Türkiye’ye geri dönmemiştir?
  5. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkan kişilerin eğitim durumlarına göre dağılımı nedir?
  6. Vatandaşlıktan çıkmak için son 5 yılda kaç kişi başvuruda bulunmuştur?
  7. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve yurtdışına gidip ülkelere göre kalış süresini doldurup dönmeyen kişi sayısı ne kadardır? Bahsi geçen kişiler hangi ülkelerden iltica ya da sığınma hakkı istemiştir?
  8. Çeşitli ülkelerde para karşılığı ya da yatırım karşılığı verilen vatandaşlığa kaç kişi müracaat etmiştir? Bu kişiler hangi ülkelerden vatandaşlık istemişlerdir?
  9. Yurtdışında bulunan büyükelçilik, konsolosluk ya da temsilciliklere vatandaşlıktan çıkmak için son 5 yılda kaç kişi başvuruda bulunmuştur? Bu başvuruların ülkelere göre dağılımı nedir?