CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 15 Temmuz darbe girişiminin 5. yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında “15 Temmuz’a giden süreci AKP-FETÖ ortaklığının hazırladığını” ifade eden CHP’li Ağbaba, 15 Temmuz’un siyasi ayağının bilerek ortaya çıkarılmadığını belirtti.

Ağbaba’nın açıklamasında şunlar yer aldı:

Bu ülkeye 15 Temmuz’u AKP-FETÖ koalisyonu yaşattı.

15 Temmuz’un beşinci yıldönümünde, darbe girişimine neden olan süreci herkesin çok iyi hatırlaması gerekiyor. Bu ülkeye düşman kuvvetlerinin yapamadığını AKP-FETÖ koalisyonu yapmıştır. AKP iktidarı döneminde devletin hemen her kademesinde FETÖ’cüler kritik görevlere getirildi. En çok Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yıllarca uyarılarımıza rağmen AKP-Gülen ortaklığıyla FETÖ’cü subaylara teslim edildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, FETÖ’yle mücadele kapsamında bugüne kadar 23 bin 364 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun ordudan ihraç edildiğini açıkladı. Bu ne kadar dehşet ve utanç verici bir rakam olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Bu rakam TSK’nin, bir tarikata, bir terör örgütüne nasıl teslim edildiğinin tescilidir. FETÖ bu süreçte hiçbir zaman tek başına olmadı. FETÖ-AKP koalisyonu TSK’ya düşmanın yapamadığını yaptı. Sahte belgelerle dijital verilerle Balyoz, Ergenekon ve Askeri Casusluk davalarıyla ordumuz darmadağın edildi. AKP-FETÖ koalisyonuyla Atatürkçü vatansever subaylar cezaevine atılarak 15 Temmuz’da Meclis’e bomba atan, Boğaz Köprüsünde halkın üstüne tank sürenler bu görevlere getirildi.

Gülen’in Türkiye’ye iadesini en çok AKP istemiyor!

Darbenin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen siyasi ayak ortaya çıkmış değil. Biz bu siyasi ayağı çok iyi biliyoruz ama bunların açık ve şeffaf şekilde araştırılması lazım. Partimizin Meclis’te verdiği araştırma önergeleri AKP ve MHP oylarıyla defalarca reddedildi. MHP lideri Bahçeli ‘FETÖ elebaşının kafasına çuval geçirilip Türkiye’ye getirilmesi lazım’ diyor. Sanki iktidarda CHP var, Kemal Kılıçdaroğlu varmış gibi açıklamalar yapıyorlar. İktidar sizsiniz, sizin getirmeniz lazım. Dünyada ülkemizin itibarını bitirdikleri için suçluların iadesi de ne yazık ki mümkün olamıyor. ABD’ye ‘ver papazı al papazı’ diyenler bugüne kadar ABD’ye binlerce sayfa doküman yollamasına ve her türlü tavizi vermesine rağmen hiçbir somut karşılık alamadı. Gülen’in iade edilmesini en çok iktidar istemiyor. Buraya getirilirse neler söyleyeceğini bildikleri için ‘hoca efendilerinin’ orada kalmasından büyük mutluluk duyuyorlar.

Devlet tarikatlara pay edilmiş durumda!

İktidar 15 Temmuz’dan maalesef hala ders almadı. Devlet kurumları cemaatler ve tarikatlar arasında pay edilmiş durumda. Liyakat zaten kalmadı, şimdi tarikatlar arası rekabete göre atama yapıyorlar. İçişleri Bakanlığı’nda bir cemaat, Sağlık Bakanlığı’nda başka bir tarikat var. Devlet suç örgütleri, çete klikleri ve tarikatlar arasında adeta pay edilmiş durumda. AKP’nin çiftlik gibi devlet yönetme anlayışı yeni 15 Temmuzlara zemin yaratmaktadır. Biz, CHP olarak, bu konuda tekrar ve defaten iktidarı uyarıyoruz. Devleti nepotizmin, yandaşların, tarikatların oyuncağı haline getirmenin bedelini tüm yurttaşlarımız ödüyor. Bu vesileyle 15 Temmuz darbe girişimini önlemek adına canını ortaya koyarak şehit olan 251 yurttaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum ve 2193 gazimizi şükranla anıyorum. Ayrıca şehitler için önce kampanya yapıp sonra şehitlerin parasına çöken anlayışı da tekrar kınıyorum.