Toplumsal Haber Merkezi

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP'de yaklaşan kurulty öncesi kritik uyarılarda bulundu. Daha önce genel başkanlığa da adaylığını koymuş olan hukukçu, CHP yönetimine seslenerek "Delege üzerinde baskılara, siyasi etiğe aykırı davranışlara artık son denilmeli" dedi.

28-29 Mart'ta yapılacak Olağan Kurultay için CHP kurultay delegelerinden şimdiden imza toplandığını belirten Eminağaoğlu, "İmza istenen delege de buna hayır diyemiyor. Hayır diyen delege bir sonraki dönemde partide yer bulamıyor" ifadelerini kullandı.

Kurultay sürecinin böylesi bir atmosferde gerçekleştiğini savunan Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Siyasi etik ve özgür irade gözetilip, genel başkan aday adaylarının kurultay öncesi imza toplamaları yerine, aday adayı olanlar için kurultayda divan önünde gizli oy yöntemi uygulanıp, bunun sonucuna göre tüzükteki yüzde 5 kotasını geçenler aday olabilmeli. Böylece delege aday belirlerken etki altında kalmamalı" çağrısını yaptı.

Emiağaoğlu'nun açıklaması tümüyle şöyle:

Delege üzerinde baskılara, siyasi etiğe aykırı davranışlara artık son denilmeli!..

CHP'de 28-29 Mart'taki kurultay için CHP Kurultay delegelerinden, başta genel merkez yöneticileri olmak üzere bazı kişiler şimdiden Sn Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilmesi için imza topluyor.

İmza istenen delege de buna hayır diyemiyor. Hayır diyen delege bir sonraki dönemde partide yer bulamıyor.

Bu nedenle delege, genel merkez iradesine karşı aday adayı olanlara, çekinmeden, adaylık için imza istemeyin ama oy nasıl olsa gizli ve oyumu kimse bilemez ancak orada rahatım diyebiliyor.

İşte kurultay seçimleri artık bu havada gerçekleşiyor...

Siyasi etik ve özgür irade gözetilip, genel başkan aday adaylarının kurultay öncesi imza toplamaları yerine, aday adayı olanlar için kurultayda divan önünde gizli oy yöntemi uygulanıp, bunun sonucuna göre (hukuk dışılığı ayrı bir konu olan) tüzükteki %5 kotasını geçenler aday olabilmeli. Böylece delege aday belirlerken etki altında kalmamalı.

Hatırlanırsa 2016 yılında ve 2018 yılında genel başkan, kurultaya cebinde 1100'e yakın imza ile gelince ikinci aday adayı imzayı zor toplamış, üçüncü adaya imza kalmamış idi.

Bir genel başkana imza veren delegelerden, gizli oylama ile yapılan seçimde 400'e yakınının oy vermemesi demek, bu delegenin çok açıkça baskı ve etki altında imzaya zorlanması demek.

Yine genel merkez yöneticilerinin, il milletvekillerinin ve yereldeki yöneticilerin de topladıkları bu imzaları ortaya koyarak, bir sonraki dönemi garantileme niyetleri demek...