Şehir şehir gezerek esnafın ve işletmecinin sorunlarını dinleyip, çözüm önerileri sunan CHP Ekonomi Masası üyeleri, İstanbul Maslak’taki Atatürk Oto Sanayisinde düzenlediği toplantıda esnafın sorularını yanıtladı. Toplantının ardından sahaya inen Ekonomi Masası üyeleri sanayideki dükkanları ziyaret etti.

Türkiye’nin faklı illerinden esnaf, işletmeci, sanayici ve yurttaşla bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi Masası, İstanbul’da Maslak Atatürk Oto Sanayi sitesindeki toplantıda otomotiv sektörünün paydaşları ile bir araya geldi. Ekonomi Masası’nda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökan Zeybek, İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi Tahsin Tarhan yer aldı.

ESNAFIN SORULARI YANITLANDI
 Toplantının açılış konuşması Milletvekili Gökan Zeybek tarafından yapıldı. Ekonomi masasının Türkiye’nin farklı illerinde esnaf ve işletmeciler ile bir araya gelerek çözüm önerileri sunduğunu ifade eden Zeybek, “Cumhuriyet Halk Partimizin Türkiye’nin 81 ilinde çalışmalara başladığı, Ekonomi Masamız var. Bugün Ekonomi Masamızın durağı oto zanaatkarları. Geçmişten beri bu mesleği yapmış hem ekonomik sıkıntılar hem pandemi dolayısıyla hem marka tescilli bakım servisleri nedeniyle sorunlar yaşayan hem de sigorta şirketlerinin ağır tehditleri altında bulunan esnafın sorunları dinleyeceğiz” dedi. Toplantıda Milletvekilleri uzman oldukları konularla ilgili sunum yaptıktan sonra söz esnafa bırakıldı. Esnaf tarafından dile getirilen sorunlar Ekonomi Masası tarafından tek tek cevaplandırılarak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin konuyla ilgili çözümleri anlatıldı.

'YARDIM VERİLİRKEN BİLE SEÇİCİ DAVRANIYORLAR'
 Toplantının ardından Ekonomi Masası sanayide oto esnafını dükkanlarında ziyaret etti. Burada da esnafın sorunları dinlenerek uygulanabilecek çözümler hakkında fikir alışverişi yapıldı. Ziyaretlerin ardından Milletvekili Zeybek tarafından yazılı bir açıklama yaparak esnafın durumu değerlendirildi.

Geçim sorunlarına ve maliyetlere dikkat çeken Zeybek, “Maslak Atatürk Oto Sanayisinde Ekonomi masası olarak STK ve esnaf temsilcilerinin sorunlarını dinledikten sonra sanayi içerisinde bulunan esnafımızla yüz yüze iletişime geçtik. Kime halini hatırını sorsak, kime nasılsın desek binlerce dert ve tasa ile karşılaştık. Esnafımız kalan son gücüyle dik durmaya, işine devam etmeye çalışıyor. En büyük sorunları ise pandemi döneminde iş yapamamalarına, gelirleri düşmesine rağmen artmaya devam eden faturalar ve vergiler. Tabi ki bu girdilerin yanında bir de kiralar var. Merkezi hükümet tarafından sunulan yardımlar ise tamamıyla yetersiz, zaten kredi borcunu ödeyememiş bazı esnafların bu bin liradan bile yararlanamadığını görüyoruz. Yani yardım verilirken bile seçici davranılıyor” ifadelerini kullandı.

'ESNAF HİBELER İLE DESTEKLENMELİ'
Destekler konusunda hibelerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, hükümetin çözüm bulamadığına değinen Zeybek, “Esnaf geri ödemeli faizli krediler yerine, hibeler ile desteklenmeli. Bugün evine ekmek götüremeyen esnafımız eğer mesleğini bırakmak zorunda kalırsa bu ülkenin işleyişi durur. Alışveriş yapamayan esnaftan üreten çiftçi etkilenir, market, bakkal etkilenir. Bu sanayinin küçük esnaf lokantası etkilenir. Bu nedenle merkezi hükümet, sorunlara çözüm ararken ‘Ceza keseriz, hapse atarız’ söylemlerinden vazgeçmeli ve olayın başına inerek, sorunu kaynağında çözmelidir. Eğer ki bunu yapabilecek enerjisi, birikimi, becerisi yeterli değilse ki; biz olmadığını çok net bir biçimde görüyoruz, vatandaşlarımız emin olsunlar ki; Cumhuriyet Halk Partisinin liyakatli kadroları göreve hazırdır” şeklinde konuştu.