CHP İstanbul Milletvekilleri Gökan Zeybek, Emine Gülizar Emecan, Özgür Karabat, Turan Aydoğan, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu ve Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız ile Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı'nın yer aldığı heyet, CHP Kocaali İlçe Başkanı Mithat Sarı ile birlikte baraj inşaatını gezdi, DSİ yetkililerinden bilgiler aldı.

“İSKİ bugüne kadar DSİ'ye Baraj için 590 milyon TL ödedi. Bu ödemenin kur karşılığı bugün 2,5 milyar TL’ye denk geliyor. Sonuç: Baraj kullanılamıyor.”
CHP heyeti adına açıklamalarda bulunan İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, “İstanbul milletvekillerimiz ve İmar Bayındırlık Komisyon üyelerimizle buradayız. Melen Barajı’nın 2016 yılına kadar tamamlanması gerekiyordu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Devlet Su İşleri’ne bugüne kadar Baraj için 590 milyon TL ödedi. Bu ödemenin kur karşılığı bugün 2,5 milyar TL’ye denk geliyor. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018’de İstanbul’un 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacaklarını söylemişti. Ancak daha sonra gerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gerekse İSKİ yetkilileri burada inceleme yaparak baraj gövdesinin su tutmaya müsait olmadığını, mühendislik hatalarının yapıldığını, yer seçiminin yanlış yapıldığını ve bu biçimiyle barajın kullanılmasının mümkün olmadığını tespit etti. Sayın Cumhurbaşkanını bu barajın yapımından sorumlu olan bakanlık yetkilileri ve ilgili bürokratların yanılttığını, yanlış bilgi verdiğini düşünüyorum” diye belirtti.

''DSİ yıllardır partizanca atamalar, ehliyetsiz ve liyakatsiz yöneticiler eliyle böyle sorunlu projeler üretmekte. Üzüntüyle karşılıyorum.”
Zeybek açıklamalarının devamında; “Türkiye’nin en köklü kurumlarından, Cumhuriyetin en önemli yatırımlarını yapan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nü son yıllarda partizanca atamalar ile ehliyetsiz ve liyakatsiz yöneticiler eliyle böyle sorunlu projeler yapılmasını üzüntü ile karşılıyorum. Yani Cumhuriyetin en önemli kurumlarının bu noktaya sürüklenmemesi gerekirdi. Düşünebiliyor musunuz; Atatürk Barajı’nı, Keban Barajı’nı Türkiye’nin muhtelif yerlerindeki devasa barajları yapan Devlet Su İşleri’nin böyle küçük ölçekli bir barajın altında bir mühendislik hatasıyla kalması hepimizi derinden üzüyor. Türkiye’nin üniversiteleri var, Türkiye’nin bilim insanları var. Görünen o ki bilim dikkate alınmamış.

Ayrıntılı raporumuzu 14 Ekim Çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştireceğimiz bir basın toplantısı ile açıklayacağız” dedi.