Serdar Nâzım Yüce

4 yıl 11 aylık hapis cezasının kesinleşmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın parti üyeliğini düşürdüğü CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun görevi 'fiilen' sürdüreceği açıklanmıştı. CHP İstanbul'da karara itiraz için hukuki çalışmalar devam ederken, bir yandan kulisler yeni il başkanının kim olacağı tartışmalarıyla çalkalanıyor. Kimi isimler öne çıkarılıyor, yaratılan gündemin parti içi ihtiyaçları belirlemesi bekleniyor ama önüne ciddi bir seçim programı koymuş bulunan CHP yönetimi için gerçek gündem oldukça farklı. En azından Toplumsal'ın CHP koridorlarından edindiği bilgiler bu yönde.

Kimi CHP'liler Türk Ceza Yasası'na dayandırarak Kaftancıoğlu hakkındaki kararın etkisiz olduğunu ve karara uyulmadığı takdirde bir cezai yaptırıma tabii olunamayacağı noktasında birleşiyor. Kimi isimler ise sürecin fiili başkanlıkla götürülebileceği görüşünü şiddetle destekliyor. Ancak CHP yönetimi, önümüzdeki seçimlerin de kalbi olacak İstanbul'da herhangi bir yönetim boşluğuna mahal vermemekte kararlı. Kulislerden edindiğimiz bilgiye göre atama çok yakın. Kaldı ki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da İstanbul konusunda bu netliği taşıyanların başında geliyor.

KAFTANCIOĞLU'NUN TERCİHLERİ
Seçime gidilen süreçte yeni il başkanı için gerekli kriterlerden ilki elbette saha deneyimi. Bu güne kadar kriterlere uygun birkaç isim zikredildi. Bunların başında CHP İstanbul İl Başkanvekili Hale Özcömert Coşkun oldu. Hale Özcömert'in Kaftancıoğlu'nun da yakın çalışma arkadaşı olması sebebiyle başkanlığa en yakın aday olduğu ileri sürülmüştü. Ancak Hale Özcömert ve diğer 'adaylar' büyük ölçüde Kaftancıoğlu'nun tercihi olduğu için öne çıkarılıyor.

ATAMA KILIÇDAROĞLU'NDA
Oysa, Toplumsal'ın CHP koridorlarından edindiği bilgi ve izlenimler adı bu süreçte henüz okunmamış bir seçenek daha olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü, Kaftancıoğlu'nun tercihi ne ölçüde belirleyici olur bilinmez ama atamayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yapacak. Ve kaynaklara göre, CHP Genel Merkezi çok daha sürpriz ama bir o kadar da İstanbul konusunda deneyim sahibi bir isim üzerinde kafa yoruyor. 

SÜRPRİZ AMA TECRÜBELİ İSİM
Bu isim eski CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat'tan başkası değil. Uzun yıllar yürüttüğü il başkanlığı görevini sorunsuz ve sancısız bir şekilde Kaftancıoğlu'na devreden Canpolat, bu geçişe ön ayak olduğu için CHP içinde büyük takdir toplamıştı. Sonrasında da Kaftancıoğlu'nun başkanlığını gölgelememek için aktif bir çalışma yapmayan Canpolat İstanbul İl Örgütü'ndeki ağırlığını ise ciddi ölçüde korumuştu. Kaftancıoğlu'na siyaset yasağı sonrası, CHP koridorlarında diğer isimlerden çok Cemal Canpolat'ın ismi daha sık zikredilir hale geldi.

İMAMOĞLU'YLA UYUM DA ÖNEMLİ FAKTÖR
Öte yandan Canpolat, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla aynı seçim bölgesinden. İmamoğlu Beylikdüzü'nde, Canpolat ise Küçükçekmece'de uzun yıllar siyaset yaptı ve ikilinin tanışıklığı eskiden geliyor. CHP liderinin, sık sık dillendirilen İmamoğlu-Kaftancıoğlu gerilimi göz önüne alındığında, Canpolat ile İmamoğlu'nun arasındaki bu uyumu önemsediği de dile getiriliyor. Ayrıca Cemal Canpolat'ın örgütten gelmesi, bugünkü il örgütünün kurucu isimlerinden biri olması ve elbette alanı bütünüyle bilmesi başlıca nedenler arasında sayılıyor.

- Cemal Canpolat, Kaftancıoğlu'na görevi böyle devretmişti.

CHP liderinin kısa sürede atama sürecini sonuçlandırması ve mevcut belirsizliğe son vermesi bekleniyor.