Danıştay 10. Dairesi'nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından cami yapılıp Diyanet'e devredilen Ayasofya'da ilk namaz dün kılındı. Ayasofya’nın müzeye dönüştürüldüğü 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Bakanlarının imzası da bulunuyordu.

Erdoğan ve kabine üyelerinin katıldığı namazda cuma hutbesini Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş okudu. Açılışın 24 Temmuz’a denk getirilmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Türkiye Cumhuriyetinin egemenliğini kazandığı ve Osmanlı’ya son verilen Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanması da 24 Temmuz’da gerçekleştirilmişti.

Bu durum, Lozan Anlaşmasına yönelik bir mesaj olduğu yönünde tartışmaları artırdı.Yalova Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökhan Genel ise bu yönde bir tweet paylaştı.

Genel, mesajında, “Sözde ülkenin fiziki bağımsızlığını düzenleyen; gizli maddeleriyle Müslüman Türk milletinin koca bir tarihi, dini ve kültürel müktesabatının ölüm fermanı olan Lozan antlaşmasının ilk gediğini açtık Ayasofya’da kılınacak tarihi cuma namazının sembolik ve tarihi değeri büyüktür” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Mehmet Gökhan Genel hakkında 2017 yılında FETÖ iddiası ortaya atılmış Genel, bu iddiaları reddetmişti. Üniversite tarafından, Genel’e “FETÖ” suçlaması yönelten bir başka akademisyen ile birlikte idari soruşturma başlatılmıştı.