Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Cami Planlama ve Tasarım Kılavuzu' toplantısında açıklamalarda bulundu.

Kurum, burada yaptığı konuşmada Taksim Camii’nin tüm insanlığın umudu olan büyük ve güçlü Türkiye’nin doğuşunun işaret taşı olduğunu  söyledi. "Binbir itiraza rağmen minarelerini yükselttiğimiz Taksim Camii’nin tüm insanlığın umudu olan büyük ve güçlü Türkiye’nin doğuşunun işaret taşı olduğunu çok iyi biliyoruz" diyen Kurum, camilerin sadece namaz kılma mekanı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. 

”İslam tarihi boyunca camiler şehrin merkezini belirlemiş ve şehir planının kurucu öğesi olmuştur" diyen Kurum, "Şehirler caminin etrafında şekillenmiş, müminler camileri imar ederken, camiler de müminleri imar etmiştir. Uzun yıllar boyunca bu anlayıştan uzaklaşıldı. Camilerimizi şehir planlarımızın merkezine alma noktasında ihmaller oldu. Bu süreçte maalesef estetikten uzak, mimari özelliği bulunmayan yapılar ortaya çıktı” açıklamasında bulundu.

"Her mahalleye yürüme mesafesinde cami yapacağız" sözlerini sarf eden Kurum, "Şehrin merkezine camiyi oturtup çevresinde şehirleşeceğiz. Gençlerin, çocukların aktivite yapacağı camiler olacak" ifadelerini kullandı.