Serdar Yüce

Almanya’nın günlük gazetelerinden Tagesspiegel’de Susanne Güsten imzasıyla yayımlanan analiz, Batı’da 2000’lerin başındaki 'vesayet altındaki demokratik lider Erdoğan' algısının değişmediğini göstermesi bakımından oldukça dikkat çekici.

İstanbul’da yaşayan ve gazetesinin İstanbul muhabiri olan Güsten’e göre Erdoğan, hükümetine destek veren milliyetçilerden bağımsızlaşabilmek ve Batı’yla tekrar yakınlaşabilmek için yeni ortaklar arıyor.

BATI’YLA TEKRAR YAKINLAŞACAK AMA…
Güsten’in iddiasına göre Erdoğan, kendisini destekçisi olan milliyetçilerden bağımsızlaştırarak yeniden ABD ve AB’yle yakınlaşmak istese de muhalifleri, bunu başaramayacağını düşünüyor. Alman gazeteciye göre bunun ana sebebi Erdoğan’ın sağ milliyetçi ve reform karşıtı küçük ortaklarının esiri olmuş olması.

KÜÇÜK ORTAK ERDOĞAN’I ESİR ALDI
Yazısını esasen Batı’da Türkiye’yle ilgilenen araştırmacılara yönelik yazan gazeteci, Erdoğan’ın Batılıların zannettiği kadar güçlü olmadığının altını çiziyor. AKP’nin, Meclis’te yeterli çoğunluğa sahip olmadığı için Devlet Bahçeli ve MHP’nin desteğine muhtaç olduğu altı çizilen analizde Can Dündar’a da atıf yapılarak küçük ortağın AKP ve Erdoğan’ı esir aldığı vurgulanıyor.

ORDU VE BÜROKRASİDE MİLLİYETÇİLER YÜKSELİYOR
Devlet Bahçeli’nin Erdoğan’dan çok daha uzun süredir siyasette olmasına rağmen Türkiye dışında pek tanınmadığı belirtilen haberde, Bahçeli’nin Kuzey Kıbrıs dışında pek yurt dışı seyahati yapmadığı ve Batı’da hakkında ne düşünüldüğünü pek de umursamadığı belirtiliyor.

Son yıllarda ordu, adalet ve bürokraside MHP taraftarlarının yükselişte olduğuna değinen Güsten, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bakanlıkta MHP Genel Başkanı’nın önerisiyle kaldığını iddia ediyor.

ERDOĞAN ORDUNUN VESAYETİ ALTINDA
Erdoğan’ın Saadet Partisi’nin etkili isimlerinden Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaretine de değinilen haberde, bu ziyaret Erdoğan’ın yeni bir siyasi ortak edinerek kendini MHP’den bağımsızlaştırma çabası olarak yorumlanıyor. Yazar, bir dahaki seçimlerde AKP ve MHP oylarının toplamının Erdoğan’ı yeniden seçtirmeye yetmeyebileceği ihtimalini dikkate almıyor.

Ahmet Davutoğlu’nun ordudaki ulusalcı çevrelerin Erdoğan’ı tasfiyeye çalışacaklarına dair iddialarına da yer verilen haberde, yine Davutoğlu’na atıfla Erdoğan’ın ordunun vesayeti altında olduğu iddia ediliyor.