CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, geçen günlerde de yaptığı “helalleşme” çağrısına bir yenisini ekledi. CHP'nin iktidara geldiğinde mağdur kesimlerle helalleşeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Açık yaralar var, biliyorum zor olacak ama kesinlikle yapacağız” dedi. Kılıçdaroğlu’nun “28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz” demesi de ayrıca dikkat çekti. 

28 Şubat davası nedeniyle cezaevinde tutulan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgül Doğan, Kılıçdaroğlu’nun sözlerine tepki gösterdi. Nilgül Doğan, “Haksızlık ve hukuksuzla bezenmiş bir FETÖ’cü davayla, dört duvar arasında çile dolduran generaller ne düşünüyor bilemem ama ben son derece kırgınım” dedi. 

Kılıçdaroğlu’na hakkını helal etmediğini belirten Nilgül Doğan, “Ben oyumu CHP’ye vermiş bir kişi olarak hakkımı helal etmiyorum. Kılıçdaroğlu sağdan soldan helallik isteyeceğine, bu uğurda sahte delillerle cezaevine konulan generallerden helallik istesin” ifadelerini kullandı.

'TAM TORUNLARIYLA VAKİT GEÇİRECEKKEN…'
Odatv'den Caner Taşpınar'ın haberine göre, "Bu generaller CHP’nin altı okuna sahip çıkarak sınırlarda savaştılar, canlarını hiçe sayarak mücadele ettiler, saçını süpürge etmek diye bir deyim vardır, bu ülke için saçlarını süpürge ettiler” diyen Nilgül Doğan şöyle devam etti: 

Tam torunlarıyla vakit geçirecekken, müebbet hapis kararları altına imza atan FETÖ’cü kaçaklar nedeniyle cezaevine girdiler. Bu  generaller seksen yaşını aşmış ve her biri sağlık sorunu yaşıyor. Bu sağlık sorularının da duyulmasını istemiyorlar, avukatlarını uyardılar. Bu konuyla gündem olmak istemiyorlar.

Nilgül Doğan sözlerini şöyle tamamladı: 

Kılıçdaroğlu ondan bundan helallik isteyeceğine Silivri, Buca ve Sincan cezaevlerini dolaşıp oradaki 14 generalle, ‘bunca sene CHP’nin altı okuna sahip çıkarak canını hiçe sayarak bu ülkeye hizmet verdiniz, FETÖ’nün sahte delilleriyle sizi içeriye attılar, biz sizi koruyup kollayamadık, hakkınızı helal edin’ desin. Helallik istemeye oradan başlasın.

KILIÇDAROĞLU: BEN DE 28 ŞUBAT'TA MAĞDUR OLDUM
Kılıçdaroğlu, 2012 yılında Radikal gazetesine yaptığı açıklamada ise “28 Şubat döneminde SSK Genel Müdürü’ydüm. Batı Çalışma Grubu o dönem benimle ilgili raporlar düzenledi. Ben de 28 Şubat'ta mağdur oldum” demişti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen cumartesi günü Twitter'dan görüntülü bir mesaj paylaşmıştı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, videoya "Ben ömrümde, ülkemizde nefreti ve sevgiyi gördüm. Artık sevgi kazansın istiyorum. Ülkemizin iyileşmeye, helalleşmeye ihtiyacı var. Helalleşmek geçmişi değiştirmez ama geleceğimizi kurtarır. Geçmişte partimizin de hataları oldu; helalleşme yolculuğuna çıkma kararı aldım..." notunu düşmüştü.

28 ŞUBAT DAVASI SÜRECİ
28 Şubat süreci, FETÖ'den tutuklanan hakim ve savcılar tarafından Necmettin Erbakan öldükten sonra "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak"la suçlamasıyla dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve 102 emekli asker hakkında 2 Eylül 2013'te Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava konusu yapıldı.

Öyle ki dönemin hükümeti Refah Partisi yöneticisi bir çok isim davada şikayetçi dahi olmamıştı.

Kumpas davasında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak"la suçlanan 103 sanıktan, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 21'i müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, sanıkların yaş ve sağlık durumları ile ölçülülük ve orantılılık ilkelerini de birlikte değerlendirerek, adli kontrol kapsamında yurt dışına çıkışlarını yasaklamış ve her ayın ilk günü ikametlerine en yakın güvenlik birimlerine imza verme şartı getirmişti.

İsmail Hakkı Karadayı ise 26 Mayıs 2020 tarihinde hayatını kaybetmişti.

28 Şubat davasında alınan müebbet hapis cezası kararları Yargıtay tarafından onandı. Hükmün kesinleşmesinin ardından davada yargılanan 14 sanık hakkında infaz süreci başlatıldı. Emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi.