Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma girişiminin savaş nedeni olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan krize ilişkin katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarma girişimine ilişkin konuşan Çavuşoğlu şunları belirtti: 

Doğu Akdeniz'deki gerilimi Türkiye'nin üstüne yıkmak isteyenler var. Avrupa Birliği'nin yaptırım tehditleri karşısında birçok Avrupa ülkesi ile görüştük. Bizim haklılığımızı kabul ediyorlar. Yunanistan kendi hakları olan yerde istediği gibi çalışır. Bizim bir alakamız yok. Ancak Ege'de sınırlarını 12 mile çıkartamazlar. Bu bir savaş nedenidir. Yunanistan'ın karasuları sınırını 6 milden 12 mile çıkarmasına müsade etmeyiz. Bunu da çok açık bir şekilde söylüyorum. Meclisimizin yıllar önce aldığı karar geçerlidir, bu savaş nedenidir. Yunanistan geçmişten günümüze anlaşmaları ihlal etmiştir. Şartlar değişti diye bir bahane olamaz. O zaman şartlar değişti diye bir adım atarsam AB'ye gidip Türkiye bize güç gösterisi yaptı diyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bizim Kıbrıs'taki garantörlüğümüzü değiştirmez. Bunların yaptıkları bizi rahatsız etmeye yönelik adımlardır. Biz de böyle eylemlere taviz vermedik, vermeyiz. Doğu Akdeniz'de nasıl gereken adımları attıysak, bize karşı hamleler olduğu sürece gereken adımları tekrardan atmaya hazır olduğumuz bilinmeli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları bu yöndedir.

Benzer yönde açıklamaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da yaptı. Oktay, "bu bir savaş nedenidir" cümlesini tekrarladı.

YUNANİSTAN: BU EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ANLAYIŞ
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmak istemesiyle ilgili, "Bu savaş sebebidir" sözlerini değerlendirdi.

Konuya dair yazılı açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye’nin, meşru haklarına başvuran komşu ülkelerini güç kullanmakla tehdit edebileceği yönündeki eşi görülmemiş anlayışı, modern siyasi kültüre ve uluslararası hukukun temel hükümlerine aykırı. Türkiye’yi, uluslararası hukuk ve günümüz uluslararası düzenin üzerine inşa edildiği değerlerin tüm ülkeler için bağlayıcı olduğunu anlamaya çağırıyoruz. Onlar seçici olarak uygulanmaz ve uluslararası toplum onları korumakla görevli, zira ihlal edilmeleri maksimum riski gösteriyor" dedi.

Türkiye'nin özellikle Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın, tüm üye ülkelerin uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanma tehditlerinden veya kuvvete başvurmaktan kaçınması gerektiğinin belirtildiği 2. maddesini yerine getirmekle yükümlü olduğu kaydedilen açıklamada, "Her halükarda, Yunanistan’ın egemenliğini hayata geçirmesinin Türkiye’nin vetosuna bağlı olmadığını onlara hatırlatırız" denildi.