Çanakkale’deki “Geçinemiyoruz” eylemleri sırasında bir kadın avukata yönelik gözaltı uygulaması, şiddet, tehdit ve cinsel içerikli taciz iddialarına Çanakkale Barosu tepki gösterdi.

24 Kasım tarihinde Çanakkale’de yapılan “Geçinemiyoruz” eylemi sırasında aralarında bir kadın avukatın da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. Kadın avukat kendisine uygulanan şiddeti, taciz ve tehditleri nedeni ile suç duyurusunda bulunurken, Çanakkale Barosu polis şiddetini Çanakkale Adliyesi önünde protesto etti.

Polisin gözaltı uygulaması sırasında kadın avukatın, kendisinin avukat olduğunu ve protestoculara yapılan müdahalenin haksız olduğuna yönelik itirazı üzerine, bir erkek emniyet mensubu tarafından tehdit edildiği ve hakarete maruz kaldığı ifade edildi. Kadın avukata yönelik cinsel içerikli ve taciz boyutuna varan el işareti yapıldığı da aktarıldı. Çanakkale Adliyesi önünde, aralarında Çanakkale Barosu Başkanı Soner Aydın’ın da bulunduğu çok sayıda avukat, polis şiddetine tepki gösterdi. Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ezgi Deniz Ünsal, “Bu yaşananlar onlarca kişinin içerisinde ve yine onlarca kameranın önünde cereyan etmiştir” dedi.

Müdahalenin ardından kadın avukatın da hukuka aykırı biçimde ve zor yoluyla gözaltına alınarak polis otobüsüne bindirildiğini ifade eden Ünsal, “Yapılan muamelenin haksızlığını ve avukat olduğunu polis otobüsünde tekrar dile getirmesi üzerine, bu kez de bir kadın emniyet mensubu tarafından fiziki şiddete ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Anayasa ve ilgili mevzuat gereği yargının eşit kurucu unsuru olan avukatın ancak ağır cezalık suçlarda ve suçüstü halinde gözaltına alınabileceğini bir emniyet mensubunun bilmemesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.