Gazeteci Can Dündar Artı Gerçek'teki 'Günün Yorumu' bölümünde Fatih Portakal'ın Fox TV'deki görevini bırakıp emekliye ayrılmasını değerlendirdi. Yazısını "Türkiye’nin en çok izlenen haber bültenini sunan gazeteci, üstelik mesleğinin zirvesindeyken neden 'kendi isteğiyle' emekliye ayrılsın ki" sorusu üzerine kuran Dündar, yaşanan duruma Mehmet Ali Birand örneği verdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yıllarda Fox Haber’i “yalan medya” diye suçladığını, kanal muhabirinin sorusunu beğenmeyince “Yayın politikanızı değiştirmeniz lazım” dediğini ve Fatih Portakal’ı, “Portakal mıdır narenciye midir nedir… Haddini bil haddini, yoksa bu millet patlatır enseni” diye hedef gösterdiğini hatırlatan Can Dündar, "Fatih Portakal, ağır hükümet baskısı altında görevini bırakarak, hem kendi canını, hem FoxTV’yi kurtarmış oldu. Ancak istifası, son dönemin basın tarihine bir başka teslimiyet hikâyesi olarak yazıldı. Sırada kapatılmayı bekleyen son kaleler var" dedi.

Dündar'ın yazısı şöyle:

FoxTV’den yapılan açıklamayla, televizyon haberciliğinde, biraz olsun objektif durabilen bir kapının daha kapandığını öğrendik. Kanal, ana haber sunucusu Fatih Portakal’ın, kendi isteğiyle emekli olmak istediğini duyurdu.

Türkiye’nin en çok izlenen haber bültenini sunan gazeteci, üstelik mesleğinin zirvesindeyken neden “kendi isteğiyle” emekliye ayrılsın ki?

Mehmet Ali Birand da, bir numaraya taşıdığı KanalD Haber’in anchorman’i iken bırakmak zorunda kalmıştı. Çok iyi hatırlarım. 2010 sonuydu. Birand ve bülteni o zamanın Başbakanı Erdoğan’ın hedefindeydi. Her gün hükümetten gelen şikâyet telefonlarından kendisi de patronu Aydın Doğan da yılmıştı. Sonunda Aydın Doğan, “Ben, kanalımın başındaki adamın Başbakan’la kavga etmesini istemiyorum” diyerek Birand’ı kovdu.

Portakal’ın “emeklilik talebi”nin de böyle bir arka planı var mı; henüz bilmiyoruz. Ama Erdoğan’ın son yıllarda Fox Haber’i “yalan medya” diye suçladığını, kanal muhabirinin sorusunu beğenmeyince “Yayın politikanızı değiştirmeniz lazım” dediğini ve Fatih Portakal’ı, “Portakal mıdır narenciye midir nedir… Haddini bil haddini, yoksa bu millet patlatır enseni” diye hedef gösterdiğini çok iyi hatırlıyoruz.

Çoğu yayıncı, gazeteciliğin gerektirdiği cesaretle “ensesinin patlatılma ihtimali” arasında sıkışıp kalıyor bugünlerde…

Portakal, ayrılığını açıkladığı tweet’te “toprağın sakin ritmiyle yaşayıp tabiatla bütünleşme” isteğinden söz ediyor. Bu isteğin ardında, Saray’dan gelen tehditlerin yattığını tahmin etmek zor değil. Fatih Portakal, ağır hükümet baskısı altında görevini bırakarak, hem kendi canını, hem FoxTV’yi kurtarmış oldu. Ancak istifası, son dönemin basın tarihine bir başka teslimiyet hikâyesi olarak yazıldı. Sırada kapatılmayı bekleyen son kaleler var.

Görünen o ki, Erdoğan “toprağın sakin ritmiyle yaşayıp tabiatla bütünleşmek üzere” emekliye ayrılmazsa, son bağımsız habercilerin de vedasına, son cesur seslerin de susturulmasına tanıklık edeceğiz.