Kanal 42'de katıldığı programda anlattığı 'kodes' fıkrası ve kullandığı "CHP'nin oyları artıyor" ifadesiyle gündeme gelen eski Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Bülent Arınç, kendisine yöneltilen tepkilerle ilgili açıklama yaptı.

İlk olarak 'kodes' fıkrasına değinen Arınç, "Fıkradaki mizah unsurunu çarpıtarak benim güncel siyaset hakkında konuşmaktan imtina ettiğimi düşünen bazıları beni korkaklıkla suçlamışlar. Çeşitli mecralarda yaptığım siyasi yorum, eleştiri hatta en doğal konuşmaları bile gündem olan biri olarak doğruyu söyleyen, ciddiyet ve vicdan sahibi biri olarak bilinmek benim için yeterlidir" dedi.

'OMURGASIZLARDAN KORKMAM'
İsim vermeden eleştirilerine devam eden Arınç, "Son 10 yılda gördüğüm bir manzara var. Televizyonlarda ve gazetelerde boy gösteren kıymeti kendinden menkul sözde siyasetçi ve gazeteciler türedi" ifadesini kullandı.

Arınç, 'bazı medya patronlarının rahatsız oldukları gazetecileri kendi gazetelerinde işe alarak onları kullandığını, bir kısım siyasetçilerin de şerrinden çekindikleri isimleri kendi çevrelerinde tuttuğunu' ileri sürdü. Arınç, şöyle devam etti: 

Her devrin adamı ve her devrin kalıbına girme becerisini gösteren omurgasızlardan korkmam. Yetersiz nitelikleri sebebiyle siyasette ve toplumun gönlünde yer edemeyen bazılarının ismim üzerinden polemik yaratarak birilerine veya bazı makamlara yaranma çabası, beni doğru bildiklerimi ifade etmekten alıkoymaz. Birileri tarafından maaşa bağlanan siyasetçi tiplerden olmadığım gibi kalemini ve kelâmını para için satan bukalemun tiplerden de olmadım.

'10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİ' İDDİASINA GÖNDERME 
Arınç'ın 'birileri tarafından maaşa bağlanan siyasetçi tipler' vurgusu '10 bin dolar alan siyasetçi' iddiasına gönderme olarak yorumlandı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Mayıs'ta Habertürk TV'de katıldığı programda "Sedat Peker'den 10 bin dolar maaş alan siyasetçi var" iddiasını ileri sürmüştü.

Ancak muhalefetin ısrarlı sorularına karşın bu iddiayla ilgili yaşanan tek gelişme, Soylu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'a konuyla ilgili bilgi verdiği bir mektup yazması olmuştu. Ardından bu kişinin şu an milletvekili olmadığının açıklanmıştı.

'AK PARTİLİLERİN GOCUNMASINI GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK'
Arınç, açıklamasının ilerleyen bölümlerinde "CHP'nin oyları artıyor"ifadesine açıklık getirdi. 

Bunun bir hüküm cümlesi değil, bir tespit olduğunu dile getiren Arınç, "Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu dönemi CHP’sini laiklik, laikçilik ve Kemalizm kavramları üzerinden mukayese ettim. Günümüz CHP’sindeki dine saygılı ve özgürlükçü laiklik anlayışının Baykal CHP’sinden farklı olduğunu ve bu durumun halk ile CHP arasındaki buzları eritmeye başladığına işaret ettim" diye yazdı.

Arınç, sözlerini şöyle noktaladı:

Bu tespitte AK Partililerin gocunmasını gerektirecek bir durum yoktur. Bu CHP’ye ait bir tespittir ve bunu CHP’liler pek tabii tartışabilir. Bir kısım 'Hayır biz değişmedik' derken diğer bir kısım bu tespiti haklı bulabilir. Bu tespitin doğruluğu; oyların arttığı ya da azaldığı konusu ise kamuoyu araştırmacılarının gündemidir.

Benim sade ve anlaşılır açıklamalarımda AK Parti’nin ya da başka bir partinin oylarının düştüğüne dair bir ifade yok. Ancak buradan bu anlamı çıkarabilme başarısını göstererek akıl ve izan dışı cümleler sarf edenlere de değer vermiyorum.