Güney Amerika ülkesi Arjantin'de Devlet Başkanı Alberto Fernandez hükümetinin tarım ürünlerine uyguladığı yüksek ihracat vergileri çiftçilerin hedefinde. Binlerce çiftçi ülkede artan gıda fiyatlarını protesto etmek için dün başkent Buenos Aires'te kitlesel eylemler düzenledi.

Traktörleriyle eyleme katılan çiftçiler, hükümetten artan enflasyon karşısında yükselen gıda fiyatlarını kontrol altına almasını istedi. Çiftçilerden mahsül için alınan vergilerin düşürülmesi çağrısının yapıldığı eylemde, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeniden borç yapılandırmaya giden Fernandez yönetiminin kemer sıkma politikalarına son vermesi de istendi. 

Üretici çiftçilerden alınan vergiler sağcı eski Devlet Başkanı Mauricio Marci döneminde artılırken Fernandez hükümeti de artan enflasyonu gerekçe göstererek bir dizi vergi artırma kararına imza atmıştı. Dünyanın en büyük gıda ihracatçısı ülkelerden biri olan Arjantin'de üreticilerden soya, un ve yağ ihracatında yüzde 33, buğday ve mısır ihracatında yüzde 12 vergi alınıyor.