Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya mektup gönderen TTB, koronavirüs konusunda şeffaf olunması için hekimlerin hastalarının test sonucu hakkında bilgi alabilmesini istedi...

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya mektup yolladı. TTB, Bakan Koca’dan 'açık ve şeffaf olunmasını, hekimlerin hastalarının test sonuçları hakkında aynı gün mutlaka bilgilendirilmesini, koruyucu ekipman ve çalışma düzeninde hiçbir eksiklik  ve aksaklık yaratılmamasını ve koronavirüs  hastası ile temas ya da şüphesi olanlardan başlanarak bütün hekim ve sağlık çalışanları testen geçirilmesini' istedi.

İLGİLİ - Covid-19 verilerinin açıklandığı site çöktü

‘BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİNDE GÖRÜLSÜN’
Hekimler ve sağlık çalışanlarının, kendilerini ve diğer hastalarını koronavirüsten koruyabilmeleri için şeffaflığa en çok gereksinim duyduğu ifade edilen TTB mektubunda şunlar belirtildi:

Alandan edindiğimiz bilgilere göre, hekimlere ve sağlık çalışanlarına muayene ve takip ettikleri hastalar hakkında bilgi ya hiç verilmemekte ya da çok geç verilmektedir. Bu hastaların test sonuçlarını öğrenmek hekimler için ek ve stersli mücadeleye dönüşmüş durumdadır. Oysa, bu bilgilendirme sadece ilgili hekim veya sağlık çalışanı için değil, beraber çalıştığı diğer sağlık çalışanları ile tedavi ettiği hastaların sağlığının korunması açısından da hayati derecede önemlidir. Bu bilgilerin saklanması ya da geciktirilmesi hem kaygıyı artırarak görev yapma motivasyonunu düşürmekte, hem de sağlık çalışanlarının COVID-19’dan korunmak üzere alacakları tedbirleri geciktirmekte ve aksatmaktadır. Bu durum önlenmediği takdirde, yaşanmakta olan sorunlar kısa bir süre sonra sağlık hizmeti sunumunu aksatan bir boyut kazanacaktır. Sağlık Bakanlığı’ndan hastaların test sonuçları çıkar çıkmaz hekimleriyle paylaşılmasını, test istem ve sonuçlarının Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri’nde görülebilmesinin sağlanmasını bir defa daha talep ediyoruz.

İLGİLİ - Milyonlarca emekçiye hayat hakkı yok: Üretim ve ihracat en önemli önceliğimizdir

‘TESTLER HIZLA TAMAMLANMALI’
“Taleplerimizden biri olan test sayısının son günlerde artmakta olması sevindiricidir” denilen mektupta, “Ülkemizde de salgına karşı en ön cephede kamu-özel bütün sağlık kurumlarında COVID-19 hasta temas ya da temas şüphesi olan hekim ve sağlık çalışanlarından başlanarak bütün sağlık çalışanlarının testlerinin hızla tamamlanmasını önemli ve gerekli buluyoruz” ifadelerine yer verildi.

İLGİLİ - Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19 aşısı için en az 1 yıl bekleyeceğiz

Mektupta sağlık çalışanlarının sosyal çevrelerine hastalığı bulaştırmalarını önlemek adına, mesai sonrası kalacakların da organize edilmesi gerektiği eklendi.