2011 yılında YGS sorularının çalınmasının sorumlularından Ali Demir, 'ÖSYM Başkanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet' ve 'FETÖ silahlı örgütüne üye olmak' suçlarından 18 yıl ile yargılanıyor. 

soL'un haberine göre, buna karşın eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Teknolojileri Fakültesi'nde akademisyen olarak görev yapmaya devam ediyor. 

SINAV HIRSIZLIKLARININ 1 NUMARASI
İlk olarak 2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nın soruları çalınmış, soruların çalınmasının baş sorumlularından olan Ali Demir, hakkında verilen takipsizlik kararının ardından ÖSYM Başkanı olarak atanmıştı. 

2011 yılında ise Türkiye, Yükseköğretime Geçiş Sınavu (YGS) skandalı ile sarsıldı. 27 Mart 2011'de 1,7 milyon adayın girdiği YGS'de bazı öğrencilere şifreli kitapçıkların dağıtıldığı ortaya çıkmış, lise öğrencileri ayağa kalkmıştı. 

Dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir, iddiaları önce reddetmiş, sonra ''Şifre var, kopya yok'' demişti.

Bir diğer skandal 2011 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) yaşanmıştı. 25 Nisan 2011'deki sınavda soru kitapçıkları hatalıydı. Yüzlerce aday ağlayarak sınavı terk etmişti. 

AKP ALİ DEMİR'E SAHİP ÇIKMIŞTI
Bu skandalların ortaya çıktığı günlerde henüz Cemaat ile yaptıkları ittifakı devam ettiren AKP, Ali Demir'den yana taraf almış, Demir'e destek vermişti. 

Şifre skandalının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Demir'i arayarak bilgi almış ve “Başkandan aldığım bilgiler beni tatmin etti. Öğrencilerimizin güvenle kendilerini ikinci sınava hazırlamaları gerekir” demişti.

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan da “ÖSYM'nin başındaki değerli bir bilim adamı, hataları olabilir. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır biz şeytan olamayız” açıklamasında bulunmuştu.

ÜYELİKTEN YARGILANIYOR
Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında ‘FETÖ’ üyeliği ve 'zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma' suçlarından 18 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılmıştı. 

Savcılık iddianamesinde soru hazırlanması ve güvenlikle ilgili kritik birimlerde çalışırken hakkında “FETÖ”den işlem yapılan kişilerin ya Ali Demir döneminde işe alındığı ya da başka birimlerdeyken Demir'in onayıyla bu birimlerde görevlendirildikleri belirtildi. Ayrıca Ali Demir'in, 2012 KPSS'ye giren bir kişide cevap anahtarı yakalayan öğretmen S.Ö'yü evinde ziyaret ederek, kopya olayını örtbas etmeye çalıştığı da belirtildi.

İTÜ'DE GÖREV YETMEDİ, LOJMANINDA DA KALIYOR
Toplumsal hafızada hâlâ yerini koruyan, milyonlarca öğrencinin geleceğini çalan Ali Demir, 18 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmasına rağmen İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Teknolojileri Fakültesi'nde akademisyen olarak çalışmaya devam ediyor. Hatta iddiaya göre, İTÜ'nün lojmanlarında kalıyor. 

İTÜ Tekstil Teknolojileri Fakültesi'nin resmi sayfasında Ali Demir'in bilgileri şu şekilde yer alıyor:

İTÜ'de görev yapan bir akademisyen, Ali Demir'in İTÜ'de hâlâ akademisyen kadrosunda yer almasına tepki gösterirken, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ''Epey bir süredir akademide liyakat olmadığı için kadroda hâlâ yer alması şaşırtıcı değil aslında. Sadece Ali Demir değil, Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki Bedri Gencer'i de düşünmek lâzım" dedi.

Demir'in ÖSYM'nin başına atandığı zamanda da liyakattan yoksun olduğunu vurgulayan İTÜ'lü akademisyen, "Uzmanlık alanı dışında bir akademisyeni getirmişlerdi. Dolayısıyla bir tür cemaatler dengesi olarak düşünürsek bu dengenin bir yansımasıydı. 2016'dan sonra yapılan göstermelik yargılamalar, 'Dikkat edin başınıza bunlar gelir' demek anlamına geldi akademide. Beraber yolda yürüdüklerini pasifize ettiler aslında 2016'dan bugüne gelen süreçte. Şimdi de 'Tamam bir şeye karışmıyorsanız bulunduğunuz kurumda kalmanıza izin veriyoruz' mesajı veriyorlar. Liyakat ile gelmemiş birinin akademisyenliği ne derecede bilimseldir,  öğrencilere ne anlatabilir ya da bilime dair ne üretiyor bunlar bana hep soru işareti olarak gelir'' diye konuştu.