Kayyum olarak atandığı Derik Belediye Başkanlığı makamında 10 Kasım 2016’da bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kaymakam Muhammet Safitürk’ün dosyasına ilişkin Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 sanık hakkında verdiği kararı bozup, 8’i hakkında yeniden yargılama kararı veren Antep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nde, dosyanın 4’üncü duruşmasını gördü. Duruşmaya sanık Zinnet Erdaş ve Mehmet Deniz Ses ve Görünütülü Bilişim sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, sanıklar Zuhal Dalçin, Fikret Baği ve Vedat Erol ile müdafileri hazır bulundu. Kaymakam Safitürk’ün ailesinden Ali Haydar Safitürk, Asım Safitürk ve müdafileri de duruşmaya katıldı. 

Dava dosyasına bakan mahkeme heyetinin değiştiği görüldü. Sanıklar, önceki beyanlarını tekrarlayarak, beraat talebinde bulundu. 

'EMNİYET AMİRİ OLAYIN İÇİNDE'
MA'da yer alan habere göre; Mahkemede söz alan Safitürk’ün ağabeyi Ali Haydar Safitürk, önceki bayenlarını tekrar ederek, şunları söyledi: “Biz aile olarak şehit kaymakama bombalı saldırı yapılması olayının içerisinde ilçe emniyet müdürü olarak görev yapan Mustafa Hakan Kutluay’ın yer aldığını düşünmekteyiz. Bu şekilde düşünmemize sebep olan daha önceki ifadelerimde tek tek belirttiğim hususların mahkemeniz tarafından dikkate alınmasıdır. Önceki ifademde belirtmediğim, ancak araştırılmasını talep ettiğim hususlarda vardır. Bunlardan biri emniyet amirlerinin terfilerinin incelenmesini istiyorum. Ayrıca olaydan hemen önce Derik Emniyeti tarafından 19 kişi gözaltına alınmıştır. Bu gözaltı alma işlemini yapan görevlilerin ifadelerinin alınmasını talep ediyorum. Alınacak ifadeler olayı aydınlatacak nitelikte olacaktır. Ayrıca şu anda duruşma salonunda söylemek istemediğim bazı hususlar vardır, uygun ortam sağlanırsa, detaylı beyanlarda bulunacağım. Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutluay tutuklu yargılanması gerekirken, şu anda görevine devam etmektedir. Bu hususta bizi rahatsız etmektedir. Tüm beyanlarımın dikkate alınarak buna göre işlem yapılmasını talep ediyorum.” 

Duruşmaya katılan Safitürk’ün babası Asım Safitürk ise, “Benim oğlum bombalama olayından hemen sonra vefat etmiş olsaydı, bu kadar üzüntü yaşamazdım. Çünkü bombadan sonraki hareketler bizi rahatsız etmiştir. Oğlumu koruması gereken kişi görevini yerine getirmemiştir. Olaydan hemen sonra ilçenin emniyet amiri oğlumu Derik Sağlık Ocağı'na götürüp tedavisinin gerektiği şekilde yapılması noktasında zaman kaybına sebep olmuştur. Olaydan 4 saat sonra Gaziantep’e götürülmüştür. Zaman kaybı ve kan kaybı nedeniyle vefat etmiştir. Gerekli tedbir almayan ve bu zaman kaybının yaşanmasına sebep olan ilçe emniyet amirinin hala görevde olması bizi son derece rahatsız etmektedir. Esas rahatsız olduğumuz konu budur. Kendisi hakkında şikayetçiyim, gerekenin yapılmasını talep ediyorum” dedi. 

İddia makamı, mütalaasında İçişleri Bakanlığı, Mardin Valiliği ve Mardin Defterdarlığı'nın suçtan direk zarar görmediğini belirterek, katıldıkları duruşmalardan azledilmelerini talep etti. Mahkeme heyeti, bakanlık, valilik ve defterdarlığı duruşmalara katılmaktan azlederken, kaymakamın ağabeyi Ali Haydar Safitürk’ün taleplerinin değerlendirmeye alınmasına karar verdi. 

Bir sonraki duruşma 12 Ocak 2021 tarihine ertelendi.