Toplumsal Haber Merkezi

Pandemi başladığından beri mezunların ve öğrenci ziyaretçilerinin Boğaziçi kampüsüne girmesi yasak. Öyle ki pandeminin başlarında öğrencilerin de girmesi yasaktı. Kayyum protestolarından dolayı, okul güvenliği bu yasakları yeniden sıkı bir şekilde uygulamaya başladı. Mezunların ve ziyaretçilerin Boğaziçi Üniversitesi kampüslerine girmesi yasak ama polisin kampüse girmek serbest, yemekler de bedava.

Boğaziçi Üniversitesi kayyumu Melih Bulu, geçtiğimiz haftalarda çıktığı televizyon programlarında okulda polis olmadığını söylese de öğrenciler ve kampüs içinde ortaya çıkan fotoğraflar tam tersini söylüyor.

Boğaziçi öğrencilerinin ve mezunlarının üye olduğu sosyal medya gruplarında, öğrenci kimliği olmayan polislerin okul yemekhanesinde imza karşılığı yemek yedikleri konuşuluyor.

‘OKULDA SİVİL POLİS DAHA FAZLA’
Toplumsal'a konuşan öğrenciler, okulda üniformalı polisler de olmakla birlikte daha çok sivil polis bulunduğunu söylediler. Öğrenciler imza atarak, kimliklerini okutmadan yemek alanların polis olup olmadıklarını yemekhane çalışanlarına sorduklarını, yemekhane çalışanlarının da yemek yiyenlerin polis olduğunu doğruladığını söylüyorlar.

Boğaziçi personeli ve öğrencileri, okulda yemeklerini öğrenci ya da personel kimliklerine para yükleyerek yiyebiliyor. Kimliği olmayan polislerse yemeklerini ücretsiz yiyor.

‘MANZARALI MASALARI TERCİH EDİYORLAR’
Sivil polisler dışında okulun farklı noktalarında üniformalı polislere rastlamakta mümkün. Haberimizdeki fotoğrafta, öğrenciler arasında ‘manzara yokuşu’ olarak adlandırılan okulun Güney Kampüsü içindeki yolda, iki polisin kampüs merkezine doğru yürüdüğü görülüyor.

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Rumeli Hisarüstü Mahallesi'nde Boğaziçi Üniversitesi’nin üç kampüsü bulunuyor. Üniversitenin basında en bilinen kampüsü; tarihi, Boğaz manzaralı Güney Kampüs. Bu kampüsün yemekhanesi de Boğaz’ı görüyor. Yemekhane olan bir diğer kampüsse, Güney Kampüs’e 80-100 metre uzaklığındaki Kuzey Kampüs. Öğrenciler, polislerin yemek yemek için daha çok Güney Kampüsü tercih ettiklerini, Kuzey Kampüs yemekhanesinin sivil yoğunluğu açısından daha “temiz” olduğunu söylüyorlar.

POLİS AMİRİ: YEMEKHANEYİ KAPATTIRACAĞIM
Boğaziçi Üniversitesi yemekhaneleri hafta sonu da açık. Bilindiği gibi hafta sonu sokağa çıkma yasağı olsa da yurttaşlar, en yakınlarındaki markete gidebiliyor. Rumeli Hisarüstü'nde okula yakın yaşayan bazı öğrencilerse yemeklerini yemeye okul yemekhanesine gidiyorlar.

Sosyal medya gruplarındaki bir iddiaya göre market alışverişi yapmaya izin varken yemekhaneye gitmenin sorun olmayacağını düşünürek yemekhaneye giden bir öğrenci, okula çok yakın mesafedeki evine geri dönmek için yürüdüğü sırada polis tarafından durduruluyor. Nereden geldiğini soran polislere, yemekhaneden geldiğini söylüyor. Polis amiri, yasaklar sırasında sadece markete gitmenin serbest olduğunu söyleyerek öğrenciye “Yemekhanenin kapalı olması gerek, okul içi tüm toplanmalar yasak. ‘Okul birliği’yle konuşup yemekhaneyi kapattıracağım” diyor. Öğrenciler, polisin “okul birliği”nden kastının ne olduğunu anlayamadılarsa da polisin bu özgüvenini ve hiç alakası olmadığı bir yerle ilgili bu müdahaleci tutumunu şaşkınlıkla karşılıyorlar.